Holokausztoperát mutattak be Salzburgban

A művet egy zsidó származású német művész, Charlotte Salomon élete ihlette, aki franciaországi száműzetése idején talált rá a festészetre, amelynek eszközeivel a félelmeit fejezte ki - hangzott el a bemutató előtti hétfői salzburgi sajtótájékoztatón.

A történet a művész Leben? Oder Theater? (Élet? Vagy színház?) című naplóján alapul, amely az 1940 és 1942 között készült több mint 700 vízfestményből, szövegből és kottából áll. A zenemű a második világháború előtti németországi és franciaországi események krónikája is - a jómódú berlini zsidó sebész lányának életén keresztül.

 

Az opera Marc-André Dalbavie francia zeneszerző műve, rendezője a svájci Luc Bondy, akit lenyűgözött Salomon titokzatos személyisége. A címszerepet ketten játsszák: Marianne Crebassa francia mezzoszoprán énekli franciául, a szöveget németül Johanna Wokalek német színésznő mondja. A holokauszttragédiát feldolgozó kortárs opera világpremierjét hétfő este tartották a Salzburgi Ünnepi Játékokon.

 

Marianne Crebassa Luc Jennepin

Marianne Crebassa (fotó: Luc Jennepin)

 

"Amikor Charlotte Salomon festményeinek katalógusa a kezembe került, rájöttem, ez volt a téma, amire vártam. Kihívást is jelentett: a festészetet a zene nyelvére kellett lefordítani" - vallotta meg a hétfői sajtótájékoztatón a francia zeneszerző és karmester, aki a premieren maga vezényli a salzburgi Mozarteum zenekarát. A premiert az Ünnepi Játékok fő helyszínén, a Felsenreitschuléban (sziklába vájt lovasiskola) tartják. A játékot modern látványelemek kísérik: a színpadra vetítik a festőnő képeit és az azokat kísérő szövegeket.

 

"Charlotte mindig énekelt festés közben, a zene nagyon fontos volt az életében, melyet Singenspielnek (daljáték) nevezett. Ez volt az egyik legérdekesebb dolog: a festő tudta, hogy minden festményt saját dallamnak kell kísérnie" - magyarázta a zeneszerző.

 

Salomon a Berlini Akadémián tanult, ám 1939 januárjában a zsidókra nehezedő, egyre nagyobb náci nyomás elől nagyszüleivel Dél-Franciaországba emigrált. Itt tudta meg, hogy családja nőtagjai mind öngyilkosok lettek Berlinben a nácik hatalomra kerülése miatt. A tragédia mélyen megrázta a fiatal lányt, aki attól félt, ő sem menekülhet a családi átoktól. Végül elkezdte megfesteni az életét, ebből született akvarellekből és kottákból álló naplója.

 

Az opera Charlotte 1907-es születésével kezdődik, és 1943-ban történt letartóztatásával és deportálásával végződik. Charlotte Salomont Auschwitzban gyilkolták meg 26 éves korában. A zeneművet augusztus 2-án, 7-én, 10-én és 17-én is előadják Salzburgban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása