"Ne szétvágd, hanem ragaszd össze!" - Galkó Balázs válaszolt

A színész a Magyar Narancsnak többek közt azt is elárulta, miért nem tagja már a Művészetek Völgye stábjának. Lapszemle.

A Magyar Narancs cikkéből:

 

"Igazán hosszú távú terveim nem voltak soha. Egy színésznek nem is lehetnek; nem ő tervez, vele terveznek. Annyit tudtam, hogy nem akarok olyan színész lenni, mint a többiek, vigyáztam arra, hogy ne lehessen valami skatulyába bedugni, lógjon ki a fülem legalább. Jancsó Miklós, aki nemcsak a rendezőm volt, hanem atyai jó barátom, egyszer azt mondta, hogyha mindenki ül, te állj fel, mert az eltérőre odafigyelnek. Egy idő után ez tudattalanul is működött bennem. Nem volt persze kemény szerep, csak valamiféle látszólagos lázadás. Inkább mások vették lázadásnak néha" - mesélte Galkó Balázs.

 

galko-balazs

Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

 

A színész megfogalmazása szerint ahogy politikailag sikerült szétzilálni az országot, úgy sikerült a politikának szétzilálnia a Művészetek Völgyét. "Az igazi oka persze én vagyok. Én akartam állandóan nagyokat dugni és szűzen maradni, ami, mint tudjuk, nem megy. Úgy gondoltam és gondolom most is, hogy létezhet úgy művészet, hogy önmagában. És az volt a disznóság, hogy egyik politikai kurzus sem volt hajlandó odaállni e mellé az egészen különleges és szép fesztivál mellé. Úgy kezdődött, hogy a Márta Pista vett egy házat, és elment a barátaival zenélni oda, aztán a zenéből filmet is forgatott, a zenét fölvette, alázenélt még elektronikus kütyükkel, és abból lett a Támad a szél című lemez. Jó lemez volt. Nagyon megtetszett neki a dolog, és elhatározta, hogy csinál belőle művészeti napokat, amire meghívta a Nemzeti Színházból Csiszár Imrét, Berek Katit, Nemcsák Károlyt és a többieket" - idézte fel a fesztivál indulását az egykori művészeti vezető.

 

"Ez egy folyamat volt, és most ott tartunk, hogy két évvel ezelőtt a sajtótájékoztatónk előtt kértem Márta Pistától két percet, amikor L. Simon Lászlót elküldtem a francba, mert hazudott, mert átvert minket. Valahogy úgy adódott, hogy minden ilyesmit, mint a megnyitók, nekem kellett kitalálni. Három éve kitaláltam, hogy nem átvágjuk a piros-fehér-zöld szalagot, hanem egy széles nemzetiszínű szalaggal körbevesszük a házat, és L. Simon, akiben nem is az zavart, hogy rossz politikus, hanem még mellette rossz költő is, szóval, hogy ő meg az akkori földművelésügyi miniszter nem elvágják, hanem majd összekötik ezt a szalagot. Írtam is hozzá egy szöveget, hogy ne szétvágd, hanem ragaszd össze, ne szétharapd, hanem harapdáld össze, és ezt a Pista zokon vette, illetve a pécsi polgármester vette zokon, és szólt neki, hogy határolódjon el tőlem, és ő elhatárolódott. Olyannyira, hogy most már nem vagyok a Művészetek Völgye vezetésének, illetve stábjának a tagja" - számolt be Galkó Balázs.

 

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

 

süti beállítások módosítása