Állandó játszóhelyet kap a Turay Ida Színház

A vándorló színházi társulat állandó játszóhelyet kap a Józsefvárosban található Kálvária tér 6. szám alatti épületben, a Ruttkai Éva Színház helyén.

A jozsefvaros.hu beszámolója szerint a VIII. kerületi önkormányzat a színház vezetésével együttműködve újítja fel a színházépületet. A 2000 novemberében alakult Turay Ida Színház eddig nem rendelkezett önálló, kőszínházi játszóhellyel, előadásait budapesti és vidéki kultúrházakban, színházakban, művelődési központokban tartotta.

 

hajm

Fotó: magyarteatrum.hu

 

A Kálvária téri épületben 1913. augusztus 13-án Micsei F. György igazgatásával nyílt meg a Józsefvárosi Színpad, hamarosan azonban moziként üzemelt tovább. Csak húsz évvel később kapott helyet itt újra színház Erdélyi Mihály író irányításával, 1933-ban. A következő évtizedekben többféle társulat lakta a helyet, és ennek megfelelően az épület is többféle néven üzemelt (Bányász Színház, Budapesti Varieté, Józsefvárosi Színház, Népszínház). A Ruttkai Éva Színház 2009-ben költözhetett be a Kálvária térre, miután Szalai Zsolt korábbi igazgató sikerrel pályázott az épületre, és húsz évre, 2029. december 31-ig elnyerte a színház használatának jogát.

 

Darvasi Ilona, A Turay Ida Színház alapító igazgatója elmondta, mindig is figyelemmel követte, hogy mi történik a józsefvárosi épületben, és sajnálattal látta, hogy az elmúlt években, kihasználatlanul állt, egyre romlott az állapota, így amikor pályázni lehetett az üzemeltetésre, nem sokáig habozott. "Mi közönségcentrikus színházban gondolkodunk, nem a kritikusoknak, hanem a közönségnek játszunk, így is válogatjuk a darabjainkat. Népszerűségünkről sokat elmond, hogy tavaly 147 000 nézőszámot produkáltunk, ami magasabb a Nemzeti, az Örkény, Kaposvári, Egri vagy a Székesfehérvári Színházénál is" - tette hozzá az igazgató.

 

A teátrumban az első premiert október 18-án tartják, Kökényessy Ági rendezésében. A Bubamara című musical zenéjét az Első Emelet együttesből ismert Berkes Gábor szerezte, és többek között Hűvösvölgyi Ildikó, Bregyán Péter és Csere László játszik majd a produkcióban.

 

Forrás: Fidelio, jozsefvaros.hu

 

süti beállítások módosítása