Rangos színházi díjra jelölték Boncz Ádámot New Yorkban

Boncz Ádám Amerikában élő magyar színészt is jelölték a New York Innovative Theatre Awards-ra, a legjobb egyéni előadás kategóriájában, Kertész Imre Sorstalanságának színpadi adaptációjában nyújtott alakításáért.

A darabot először felolvasószínházi formában mutatták be a  New York-i TheaterLab színházban, 2013. április 16-án. Az előadást Gia Forakis rendezte, a dramaturg Visky András volt. Boncz Ádám a darabot - immár teljes színpadi előadás formájában - nagy sikerrel játszotta ez év áprilisában a New York-i HERE Arts Center színpadán is.
 
A New York Innovative Theater Awards elismerést 10 éve ítélik oda new york-i színpadi színészeknek. A jelöltek személyéről szakmai zsűri dönt, figyelembe véve a nézők szavazatait is. A jelöltekről itt lehet többet megtudni.
 
fatelessness
 
 
" (...) Az itteni és az otthoni rendszer nagyon különböző. Nem tudom kijelenteni, hogy az egyik jó, a másik nem. A magyar struktúra teret ad arra, hogy kiváló alkotóközösségek szülessenek, hogy az alkotók tartozzanak egymáshoz. Amikor nálunk jó társulat volt Szegeden, az érződött a színpadon is, akkor nagyon klassz előadások jöttek létre. Az állandó társulati lét ráadásul biztonságot ad, és ha kevés is a fizetés, garantált. De talán pont emiatt sokszor érezheti azt az ember, hogy könnyen jött pénz könnyen megy. A kényelemnek még az a hátulütője, hogy a pénzadó, tehát a politikus is beleszólhat abba, hogy ki kerüljön a színházak élére és a művészek könnyebben fásulnak bele a munkába. Persze egy jó művészeti vezető képes arra, hogy újra és újra szakmai kihívások elé állítsa és ezáltal lendületben tartsa a társulatát.


New York-ban mindig más emberekkel lehet dolgozni, olyanokkal, akikkel azelőtt soha nem találkoztál. Ugyanakkor folyamatosan küzdeni kell, hogy bekerülj egy előadásba. Ez nagyon erős motiváció, folyamatos mozgásban tart, akárcsak az, hogy minden produkcióra magántőkéből és alapítványi pályázatokból kell összeszedni a pénzt. A Sorstalanság finanszírozását is magam oldottam meg úgy, hogy pályáztam kulturális alapítványokhoz, megkerestem magánembereket, illetve a jegybevétel is besegített' - mesélte Boncz Ádám a Színház.hu-nak.

 

 

süti beállítások módosítása