"London a világ színházi fővárosa" - 22 millió nézőt vonzott

22 millió néző látogatott el London színházaiba a 2012/2013-as szezonban. A mintegy 620 millió fontnyi jegybevétel magasabb volt az előző évadban regisztrált 609 milliónál.

A brit főváros színházairól készült átfogó tanulmány kimutatta, hogy a 241 intézményben lévő 110 ezer székben az előző évadban 22 millió néző fordult meg. A Londonban látogató turisták mintegy egynegyede - 24 százalék - színházba is megy. 

 

"London a világ színházi fővárosa" - reagált a hírre Boris Johnson, a brit főváros polgármestere.

 

A 618,5 millió fontnyi jegybevétel magasabb volt az előző évadban regisztrált 609 milliónál. A West Enden kereskedelmi alapon működő 49 magánszínház bevétele volt a legnagyobb: 403 millió font. Ez 0,75 százalékos növekedés az előző évad 400 millió fontnyi jegybevételéhez képest.

 

A nem kereskedelmi alapon működő, állami támogatásban részesülő és fringe intézmények bevétele a jegyeladásokból 215 millió fontra nőtt, ez 3,3 százalékkal volt több az előző évi 209 millió fontnál. A Művészeti Tanács által támogatott 135 színház - köztük a Globe és a Nemzeti Színház - bevétele 152 millió font volt, az összes jegybevétel egyharmadát ők adták.

 

warhorse

War Horse - New London Theatre

 

A színházjegyek átlagára 27,76 fontot tett ki, ez kevesebb, mint az előző évadban. Az államilag támogatott intézményekben 21,24 font volt, ami jóval olcsóbb a West End 36,05 fontos jegyáránál. A 47 fringe színházban a jegyek körülbelül 10 fontba kerültek, ezeket a színházakat több mint félmillió néző kereste fel.

 

A Nemzeti Színház és a Londoni Színházak Társasága (Solt) által megrendelt tanulmányt a The Stage színházi folyóirat szerkesztője, Alistair Smith készítette. "London színházait jóval többen keresik fel, mint a Premier Liga futballmérkőzéseit, és a színházak több jegybevételt hoznak, mint a mozi" - idézte Smitht a The Daily Telegraph brit napilap.

 

Nagy erőt képvisel az "egymásba fonódó" gazdaság: előfordul, hogy az olyan államilag támogatott kasszasikereket, mint a War Horse vagy a One man, Two Guvnors - Goldoni Két úr szolgája című darabjának adaptációja - átviszik a West End kereskedelmi alapon működő színházaiba. Igaz ez veszélyeket is rejt magában, mivel a kormányzati támogatások csökkennek - fogalmazott Smith.

 

A tanulmányból az is kiderül, hogy a színházak több mint háromezer előadóművészt foglalkoztatnak, és többezres személyzetük van, de a 12 legnagyobb londoni színház foglalkoztatja a színészek 26 százalékát. Ami a színészek fizetését illeti, a fringe színházakban dolgozók keresnek a legrosszabbul: egyötödük fizetése a minimálbér körül mozog.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása