Székely Csaba: "Nem szeretnék oldalak kedvence lenni"

A drámaírót a Válasz.hu kérdezte.

A valasz.hu cikkéből:


"A romániai román színházban teljesen természetes, ha egy alkotó kritikát fogalmaz meg a hatalommal szemben. Senki nem tartja őt ezért nemzetgyalázónak, hazugnak vagy országimázs rombolónak. Az alkotónak az a dolga, hogy kritikát fogalmazzon meg azokkal a dolgokkal szemben, amelyek nem tetszenek neki, a hatalomnak meg az a dolga, hogy megvédje magát és igazolja a saját lépéseit. Romániában valahogy egészségesebb a politika és a színház viszonya. Olyasmi kifejezés, mint kampányszínház, fel sem merülhetne Romániában" - mesélte Székely Csaba.

 

szekely

Fotó: lira.hu

 

A drámaíró szerint Magyarországon megfigyelhető az a számomra nagyon furcsa jelenség, hogy ha valaki a kormánypártot támadja, arra úgy tekintenek, mintha a magyarságot támadná. "Láthattunk előadásokat is, amelyek erre reagáltak. A színházpolitikában érzékelhető egyfajta óvatosság az alkotók részéről, nehogy valami olyasmi történjen, ami a hatalomnak annyira nem tetszik. Ezt nyilván senki nem fogja így lenyilatkozni, hogy én most azért teszek egy jó hangos, kormánypártnak tetsző nyilatkozatot, hogy lássák, hogy velük vagyok, és ne söpörjenek félre, vagy én most azért vagyok nagyon-nagyon óvatos a színdarabok politikai kicsengését illetően ebben a színházban, nehogy valaki odafönt megsértődjön" - mutatott rá.

 

A kérdésre, tudatosan próbál-e középen állni, így felelt: "Nem szeretnék oldalak kedvence lenni. Békéscsabán nagyon kedves embereket ismertem meg. Tusványoson is volt rendezvényük, azon is ott voltam, és legközelebb is igyekszem ott lenni, ha hívnak, mert szeretem a társaságukat, jól érzem magam velük. De ha mondjuk az Újszínház kérne fel, arra biztosan nemet mondanék. Romániában az szinte elképzelhetetlen, hogy ha kapsz egy színházi felkérést, el kelljen azon gondolkodnod, hogy etikailag teljesíthető-e. Normális helyen miért is kellene azon agyalni, hogy ilyen vagy olyan oldali a teátrum, és a vezetőjét ki nevezte ki és hogyan? Romániában csak arról van szó, hogy mit tett le valaki addig az asztalra, jó vagy rossz-e a színház, és mennyire van jelen a kulturális életben. Ilyen értékek mentén kell dönteni. Magyarországon meg egy felkérés után rögtön felmerül a kérdés, hogy ha én valamire igent mondok, akkor a 'másik oldali' barátaim erre mit fognak szólni. Ez nem természetes" - mondta Székely Csaba.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

süti beállítások módosítása