Másodszor is kiírták az Északi Színház felújításáról szóló pályázatot

Több mint két évvel a finanszírozási szerződés aláírása után a polgármesteri hivatal meghirdette a Szatmárnémeti Északi Színház épületének felújításáról szóló közbeszerzési pályázatot. Ennyi késés után viszont kérdésessé vált, hogy tartható-e a program, vagyis újjászületik-e jövő decemberre az épület - mutatott rá cikkében a szatmár.ro.

 A Szatmárnémeti Északi Színház épületét 1892 január 14-én adták át, és bár a második világháborúban egy bombatalálat következtében egy időre használhatatlanná vált, mindmáig a szatmári színjátszás otthonaként funkcionál. Felújításának ötlete 2008-ban merült fel, az Ilyés Gyula akkori polgármester és Koncz Andrea, a polgármesteri hivatal uniós pályázatokért felelős irodájának vezetője körüli csapat akkor kezdte el kidolgozni a rehabilitálás terveit. A pályázat 2010-re készült el, majd Ilyés 2012 tavaszán írhatta alá a finanszírozási szerződést. 

 

szatmarszinhaz

 

2012-ben a finanszírozó - a fejlesztési minisztérium közvetítésével az Európai Unió - engedélyével aktualizálták a felújítási terveket. Ezek jóváhagyását követően 2013-ban kiírták a közbeszerzési pályázatot, négyen jelentkeztek is, azonban egyetlen ajánlat sem felelt meg a rendkívül szigorú és összetett feltételeknek. Ennek következtében pedig törölni kellett a pályázati kiírást.

 

Időközben azonban ismét aktualizálni kellett a terveket: egy szabálymódosítás következtében például új strukturális elemet kellett beépíteni a tetőszerkezetbe, és változtak a díszítő elemek is, amelyek immár nem polisztirolból készülnek, hanem gipszből.

 

A módosítások újabb műemlékvédelmi engedélyeztetésen mentek át, ezt követően pedig ismét ki lehetett írni a licitet. 

 

Ennek keretein belül a kivitelezőnek vállalnia kell a tetőszerkezet, az előadóterem, a nézőtér, az egyéb helyiségek teljes belső felújítását, a fűtés-, elektromos-, víz- és kanalizálási rendszer cseréjét és modernizálását, az épület külső rehabilitálást, a külső díszkivilágítás korszerűsítését. Emellett a licit részét képezi mintegy 1041 négyzetméternyi járda, út és zöldövezet rehabilitálása/kialakítása. A jelentkezőnek vállalnia kell a technikai eszközök korszerűsítését is.

 

A pályázat összértéke 10.359 millió lej, azaz közel 2.3 millió euró. A pályázatokat augusztus 13-ig adhatják le az érdeklődő cégek. Az azonban kérdéses, hogy a rendelkezésre álló másfél év elegendő lesz-e a munkálatok befejezéséhez, hiszen elvileg 2015 decemberére kellene elkészülni a felújítással - számolt be a szatmár.ro.

 

Forrás: szatmár.ro

 

 

süti beállítások módosítása