Két Molière-díjjal jutalmazták Alexis Michalikot

Alexis Michalik 31 éves színész-rendező tarolt az idei Molière-díjátadón: a legrangosabb francia színházi elismerést a legjobb rendezés és a legjobb kortárs darab kategóriájában is ő kapta - számolt be a franciakoktél.hu.

A művészt két előadásért díjazta a Molière-bizottság: a 2011-es Avignoni Fesztivál off programjában bemutatott és azóta több mint ötszáz alkalommal játszott Le Porteur d’histoire (Történethordozó) és a február óta látható Le Cercle des illusionistes (Az illuzionisták köre) című darabjaiért, amelyeknek rendezését is jegyzi - olvasható a franciakoktél.hu cikkében.

 

Michalik előadásaira jellemző a pergő cselekmény, a térben és időben is ugráló szerkezet. Az egyik előadásban öt, a másikban pedig hat színész alakít mintegy harminc szerepet. Néhány pillanat alatt, a nézők szeme láttára váltanak jelmezt a díszlet nélküli térben, eszközük mindössze néhány szék és egyéb használati tárgy, valamint fényhatások és zene.

 

alexis-michalik

Alexis Michalik. Fotó: Chloé Bonnard 

 

Az első darab – amely a történelem és az egyéni történetmesélés viszonyát tárja fel – leginkább egy folytatásos Dumas-regényre emlékeztet, amelyben maga a francia regényíró is megjelenik. A történet középpontjában egy rejtélyes kézirat áll, amely a francia forradalomtól az egykori francia gyarmaton, Algérián át a mai Franciaországba és Kanadába repíti a nézőt.

 

A második előadás két történetet dolgoz fel: Robert Houdin francia illuzionistának, valamint Georges Méliès francia bűvész-filmrendezőnek az életét. Az illúzió és a valóság kapcsolatát vizsgáló előadásban Kempelen Farkas és sakkozógépe is életre kel.

  

alexis-michalik2

Kép Az illuzionisták köre c. előadásból. Fotó: Alejandro Guerrero

 

A fiatal, autodidakta szerzőt annak idején felvették a rangos párizsi Színház- és Filmművészeti Konzervatóriumba, de nem végezte el, mert úgy érezte, az iskolában korlátok közé szorítják. Inkább filmekben és színházban játszott, többek között főszeret Peter Brook lánya, Irina Brook Rómeó és Júlia-rendezésében. Az elmúlt tíz évben saját csapatával minden évben jelen volt az Avignoni Fesztiválon. Írni csak 2011-ben kezdett el egy barátja felkérésére, a Történethordozó az első darabja.

 

Forrás: franciakoktel.hu

 

süti beállítások módosítása