Nemzetközi énekversenyen zsűrizik Rost Andrea

Zajlik a Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny. Rost Andrea, az 1989-es győztes, idén ismét részt vesz az eseményen, ezúttal zsűritagként. Az idei versenyt augusztus 4. és 13. között rendezik Helsinkiben, három fordulóban összesen 63 énekes verseng egymással. Világhírű szoprán énekesünk az énekversenyekről, egy énekes felé támasztott követelményekről és saját tapasztalatairól is beszélt.

Az 1984-ben alapított Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny szinte mindegyik győztesének sikerült világszerte hírnevet szereznie a barokk, a dal (azaz Lied) és az opera műfajokban is. A versenyzőknek igazán széles repertoárral kell rendelkezniük, ha sikert szeretnének elérni a magas színvonalú versenyben. 

 

„Azt hiszem sokat segített, hogy éppen a megfelelő életkorban voltam, és hogy alaposan felkészülve érkeztem. Emellett úgy gondolom, a színpadi jelenlétem, játékom és a hangom minősége is döntő szerepet játszott abban,hogy az első díjat nekem ítélte a rangos zsűri” - mondta Rost Andrea a ’89-es Mirjam Helin énekversenyről.

 

Rost Andrea úgy véli, manapság szinte fontosabb szerepet játszik az, hogy az énekest eladható és alakítható "médiatermékként" minél nagyobb közönséghez lehessen eljuttatni. A versenyzők számára célravezetőbb, ha nem törődnek a zsűri jelenlétével - hangsúlyozta a világhírű szoprán. „Ne fordítsanak túl nagy figyelmet arra, hogy a zsűrinek énekeljenek. Sokkal inkább a közönségnek énekeljenek, melynek csak néhány tagja a zsűri. Az a legfontosabb, hogy figyeljék és érezzék a zenét, játszanak és közvetítsék az érzelmeket” - tette hozzá.

 

rost helsinki4

 

A Mirjam Helin Énekversenyen az énekeseknek a különböző zenei korszakok interpretációs stílusát fölényes biztonsággal kell uralniuk és legalább 3 különböző nyelvre íródott zenemű megszólaltatásában kell jeleskedniük. „A versenyzőknek minden számban 200 százalékosan kell teljesíteni, és nem hibázhatnak. Koncertek esetében, mindig gondolhatja az ember, hogy majd legközelebb jobban fog sikerülni, de erre nincs lehetőség, ha versenyről van szó. Az sem elég, ha tegyük fel, megtölti a Metropolitan-t egy vivőerős hangú előadó, de a hangszíne, a zenei megoldásai valamint a színpadi jelenléte nem ébresztenek érzelmeket a hallgatókban. A széles repertoár és a stílusérzék tehát elengedhetetlen kelléke mind a versenyeknek, mind a későbbi karriernek" - mutatott rá az énekesnő.

 

Rost Andrea kiemelte a sokoldalúság fontosságát is. "Az áriák és fortissimo-k mellett képesnek kell lenni egy meghitt dal előadására, melyben a precíz szövegmondás mellett a dal hangulatát, az abban rejlő valamennyi érzelmet és zenei finomságot, mint egy festő, különböző hangszínekkel tudja megjeleníteni. Egy dalt énekelve az előadó 'meztelenül' áll a közönség előtt. Nincs se díszlet se kellék vagy díszes ruhaköltemény, csak és egyedül a hangja és a személyisége az, amivel 'varázsolhat”'. A verseny szigorú követelményeiről sokat elárul az, hogy a Mirjam Helin Verseny résztvevőinek, akik egy meglehetősen széles repertoárral kell, hogy rendelkezzenek, a második fordulóban egy dalciklust vagy dalciklus részletet is elő kell adniuk” - árulta el Rost Andrea.

 

A karizma, hang és színészi tehetség mellett Rost Andrea említett még egy elengedhetetlen attribútumot, amivel az énekeseknek rendelkezni kell. Ez nem más, mint a humorérzék. Véleménye szerint a humor nagyon fontos abban, hogy valaki sikeres karriert futhasson be. Tudnia kell magán nevetni egy előadónak; nem érdemes mindent túl komolyan venni. Természetesen, mindig a maximumot kell nyújtani, de ha úgy alakul, hogy az nem elegendő, akkor az sem jelenti a világ végét.

 

Rost Andrea mellett az idei verseny zsűrijében olyan nagyságok foglalnak helyet, mint Jorma Silvasti elnök, valamint Franz Grundheber, Maria Guleghina, Ben Heppner, Robert Holl, Nathalie Stutzmann és Debora Voigt.

 

(Jaani Länsiö interjúja alapján)

 

süti beállítások módosítása