A Berlini Állami Könyvtárhoz került Dietrich Fischer-Dieskau hagyatéka

A Berlini Állami Könyvtárhoz került Dietrich Fischer-Dieskau világhírű német opera- és dalénekes hagyatéka.

A  2012-ben elhunyt bariton gazdag örökségét először áttekintik és osztályozzák, ezt követően veszik nyilvántartásba - közölte az intézmény szerdán.
    

A zenei nyomtatványok és kéziratok, levelek, fotók, hanglemezek és CD-k mellett a hagyaték részét képezi egy hangversenyzongora is, amelyet Fischer-Dieskau az 1950-es években vásárolt. A zongora aranyszínű belső fémkeretén neves zenésztársak, köztük Leonard Bernstein, Arnold Schönberg és Daniel Barenboim aláírásai sorakoznak.

 

Dietrich-Fischer-Dieskau1


A 20. század egyik legjelentősebb opera- és dalénekesének számító Fischer-Dieskau még életében úgy rendelkezett, hogy hagyatékát szülővárosában, Berlinben bocsássák kutatási célra. A berlini Staatsbibliothek igazgatója, Barbara Schneider-Kempf megköszönte az énekes özvegyének, a nagyváradi születésű, ugyancsak operaénekes Várady Júliának a "rendkívüli ajándékot", amely a zongora mellett 20 doboznyi anyagot tesz ki.
    

Dietrich Fischer-Dieskau 2012 májusában, kevéssel 87. születésnapja előtt hunyt el a bajorországi Starnbergi-tó partján fekvő Berg városában. Lenyűgözően széles repertoárjába az operákon és oratóriumokon kívül mintegy 3 ezer dal tartozott. Énekesi pályája mellett több könyvet is írt, magyarul is megjelent A Schubert-dalok nyomában című műve, valamint idén májusban Johannes Brahms - Élet és dalok című kötete.

 
Forrás: MTI
 

 

süti beállítások módosítása