Domingo és Netrebko együtt lép színpadra Salzburgban

Plácido Domingo és Anna Netrebko együtt lép színpadra Verdi A trubadúr című operájának főszerepeiben a Salzburgi Ünnepi Játékokon szombaton.

 

A hetek óta túlfoglalt premierről tartott sajtótájékoztatón Domingo az operán belüli színjátszás fontosságát hangsúlyozta. "A színpadon érezhetővé kell tennünk a drámát és ehhez az érzethez a színészi játék legalább annyira fontos, mint a zene és az ének minősége. Csak ha elfelejtjük a színpadon, hogy éneklünk, akkor játszhatunk jól" - fogalmazott a 73 éves sztárénekes, aki Luna gróf alakját ölti magára a darabban.

 

il-trovatore

Kép az előadásból. Forrás: salzburg.com


Domingo, aki 39 évvel ezelőtt debütált Salzburgban, az ünnepi játékokat nemes egyszerűséggel "a világ legfontosabb fesztiváljának" nevezte, ahol "Verdi operáinak hagyománya van".

 

Az operán belüli színjátszás fontosságáról merőben más véleményen volt a Leonorát alakító Anna Netrebko. "Az éneklés intenzitása nem teszi lehetővé, hogy egyidejűleg szabadon mozogjak" - hangoztatta az orosz szoprán.
    

Daniele Gatti, aki a Bécsi Filharmonikusokat és a Bécsi Állami Operaház kórusát vezényli az előadáson, elmondta: az általában szokásos "húzások" nélkül, az eredeti verzióhoz közeli formában játsszák az operát az ünnepi játékok nagyszínházában (Grosses Festspielhaus). Az olasz karmester életében most vezényli először az operát.


A trubadúrt Alvis Hermanis új rendezésében láthatja a salzburgi publikum. A lett rendező múzeumi közegbe helyezte a darabot, figyelembe véve annak három rétegét: mint emlékeztetett, a zene a 19., a történet a 15. századból származik, az előadás pedig a 21. században zajlik.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása