Költészet Ünneppel, utcaszínházi találkozóval vár a Palotanegyed Fesztivál

A Palotanegyed Fesztivál soron következő hétvégéjén, augusztus 16-17-én Költészet Ünnep, báb- és utcaszínházi, valamint zsonglőr és egykerekűs találkozó élénkíti fel Józsefváros utcáit és tereit.

A Múzeumkertben többek között a Kaláka, a Misztrál és a Makám együttesek verskoncertjei, színházi és bábszínházi előadások, a Muzikum Klubban Versszínház, a Szabó Ervin téren pedig mutatványos utca, kézműves vásár és gasztrozene sétány várja az érdeklődőket. Az augusztus 16-17-i rendezvény minden programja ingyenesen látogatható.

 

A Költészet Ünnep, Báb- és Utcaszínházi Találkozó egyedülállóan színes és színvonalas kikapcsolódási lehetőséget nyújt az egész család számára a belváros szívében. A rendezvény szombaton 11 órakor veszi kezdetét a Palotanegyed terein, utcáin átkígyózó, látványos óriásbábos, gólyalábas felvonulással. Ugyanezen a napon a Múzeumkert számos meglepetést tartogat: megzenésített verseket a költészetet kedvelők számára. A Múzeumkert PORT.hu nagyszínpadán kora délután a Kosbor zenekar Tandori 75,5 koncertjével, majd 17 órától a Kaláka együttes családi verskoncertjével lép színpadra, de ugyanitt találkozhatunk Lackfi János és Gryllus Dániel sziporkázó versműhelyével is. Este a Misztrál együttes legújabb zenei produkcióját, a Babits műsort hallgathatjuk. A koncerten felcsendülő másfél tucat hiánypótló zenei feldolgozás egyik célja, hogy Babits Mihály sokszínű - az antik, a későbbi európai és a magyar költői hagyományokból egyaránt merítő - költészetét közelebb hozza a mai kor emberéhez. 

 

 

Vasárnap 18:30-kor az idén 30. jubileumát ünneplő világzenei csapat, a Makám együttes Weöres dalok című koncertjét élvezhetjük, mely első alkalommal a Palotanegyed fesztiválon kerül bemutatásra.

 

A gyerekeket két napon keresztül a Bóbita Bábkert várja mesés kalandokkal, ahol többek között Világfa meselabirintus, a Térszínház Holdbeli csónakos előadása, a Ládafia Bábszínház, és a legnagyobb mesemondók egyike, a felvidékről érkező Écsi Gyöngyi meseszínháza lesz látható. Az Irodalmi Szeglet könyvműhellyel, valamint könyvbemutatóval és vásárral is várja a fesztivál közönségét.

 

ecsi gyongyi

 Écsi Gyöngyi meseszínháza

 

A rendezvény lelke a költészet, így a Muzikum Klub programjai kifejezetten a versek szerelmeseihez szólnak szombaton és vasárnap. Augusztus 16-án, a Turek Miklós Versszínháza 10. évfordulóján a verset, a költőket és a 10 éves Versszínházat ünneplik. Ennek keretében lesz Versszínházi kerekasztal-beszélgetés és közönségtalálkozó, sor kerül Nágel Kornél grafikusművész kiállításmegnyitójára, és az érdeklődők megtekinthetik a Versszínház jubileumi Radnóti előadását is. A társulat tevékenysége nemcsak világhírű, de felbecsülhetetlen értékű is: magyar klasszikusok költészetét és életét mutatják be az irodalom, a színház, a zene és a képzőművészet különleges ötvözetével.

 

Vasárnap ugyanitt Rozs Tamás Weöres 101 című műsorát kísérhetjük figyelemmel.

 

rozs tamas

Rozs Tamás

 

Óriási látványosságnak ígérkezik a Múzeumkertben megrendezésre kerülő Zsonglőr és Egykerekűs Találkozó, fergeteges egykerekűs attrakciókkal, zsonglőrtanodával. A slackline és az egykerekű komoly koncentrációt igénylő sportok, szenzációs újdonságok, amelyekkel eddig még lehet, hogy nem is találkozott a közönség. A színházi attrakcióknak beillő mutatványok egyszerűbb változatait a közönség is kipróbálhatja. A sokszínű programkínálat része még a Szabó Ervin téren a Mutatványos utca, ahol a Tintaló Társulat cirkuszi produkciója, a Netz Táncszínház virtuóz „kortárs hagyományőrző” utcai performanszai és óriásbábosok szórakoztatják a publikumot. A vásárban egyedi kézműves portékákat és gasztronómiai ínyencségeket vásárolhatnak a látogatók.

 

Az összművészeti rendezvénysorozat összes programeleme belépő díj nélkül látogatható. A szervezők a családdal érkezőknek, a költészet szerelmeseinek, a látványos utcai flashmobokat kedvelőknek és a különleges irodalmi csemegék iránt érdeklődőknek ajánlják ezt a kulturális felfrissülési lehetőséget. A Józsefvárosi Önkormányzatcsaknem 40 milliós támogatásával létrejött Palotanegyed Fesztivál még egészen szeptember közepéig tartogat meglepetéseket.

 

egykereku

 

A Költészet Ünnep – Báb- és Utcaszínházi Találkozó részletes programja:

 

Augusztus 16., szombat

 

MÚZEUMKERT PORT.HU NAGYSZÍNPAD

 

11:00 MEGNYITÓ: Óriásbábos, gólyalábas felvonulás a Palotanegyedben

Közreműködik: a Garabonciás Gólyalábas Utcaszínház és a Bab Társulat

 

15:00 Kosbor: Tandori 75,5

 

16.00   Gryllus Dániel és Lackfi János: Versműhely

 

17:00 KALÁKA koncert   

                                                                                                                                    

20:00 MISZTRÁL EGYÜTTES: BABITS

 

Múzeumkert - Bóbita Bábkert

 

14:00 Lábita Bábszínház

 

18:00 Árgyélus Színház: Angyalbárányok - Écsi Gyöngyi felvidéki meseszínháza

 

MUZIKUM Pódium

 

"Vers az, amit mondani kell." /Kányádi/ Turek Miklós tíz éves versszínházának jubileumi programja

 

17:00 "Versszínházi kerekasztal" - közönségtalálkozó a Versszínház eddigi alkotóival, beszélgetőtársak Turek Miklós, a Versszínház alapítója,  Nágel Kornél grafikusművész, Gerendás Péter, Kosbor Trió, a beszélgetést vezeti, Kozári Réka (M1)

18:00 Nágel Kornél kiállítás megnyitó

4 költő, 10 év, 1000 élmény - Válogatás Faludy György, Pilinszky János, Radnóti Miklós és József Attila verseihez készült grafikai lapokból

18:30 Árny az árnyban... - Turek Miklós versszínházi monodrámája Radnóti életéről és költészetéről

 

Augusztus 17., vasárnap

 

MÚZEUMKERT PORT.HU NAGYSZÍNPAD

 

11:00 Túlpart koncert: Varázskalap

 

15:00 Térszínház – Weöres Sándor: A Holdbeli csónakos  

                                                                   

18:30 MAKÁM Koncert: Weöres dalok

 

20:00 Netz utca- és Táncszínház „Kicsit másképp”

 

Múzeumkert - Bóbita Bábkert

 

14:00 Vitéz László: Az elásott kincs

 

16:00 Ládafia Bábszínház

 

MUZIKUM Pódium

 

17:00 Rozs Tamás: Weöres 101

 

Egész napos programok:

 

Múzeumkert (11.00 – 20.00)

 • ZSONGLŐR ÉS EGYKEREKŰS TALÁLKOZÓ

 • Tintaló Társulat: Cirkusz Mehanikusz

 • Népmese kerengő

 • Irodalmi Szeglet: Csodaceruza Könyvműhely - Irodalmi Játszóház és Alkotóműhely

 • Költészetek utcája – könyvvásár, könyvbemutatók

 •  

  Szabó Ervin tér (11.00 – 22.00)

 • Mutatványos utca: Tintaló Cirkusz; egykerekűs performanszok

 • Kézműves portékák és gasztronómiai ínyencségek vására

 • Bab Társulat

 • Netz Táncszínház – utca és táncszínház flashmob

 • GasztroZene pódium: utcazenei produkciók

 •  

  süti beállítások módosítása