Újra Zsámbékon az Állampolgári ismeretek

A Zsámbéki Színházi Bázis és a Manna Egyesület közös, tavalyi bemutatója idén augusztus 11-12-én látható Zsámbékon.

Az alkotók ajánlója:

 

A felszínen a drogokról és szexualitásról szóló előadás olyan tabunak számító témákkal foglalkozik, mint az egyén saját szexuális orientációjának megismerése és megélése, a kirekesztettség és a gyerekek egymás közti kegyetlensége – egy (osztály)közösségen belül. Ivanics Tamás, az előadás főszereplője, alakításáért a legjobb férfi színésznek járó díjat nyerte el a Kaposvári Biennálén.

 

allampolgari ismeretek 3

Fotók: Manna

 

Mark Ravenhill 2004-ben született – 2005-ben újraírt – darabját, a Citizenshipet a londoni Nemzeti Színház felkérésére írta, annak is a National Theatre Connections elnevezésű programsorozatának keretében.
A darab alcímmegjelölése szerint „színdarab fiatal színészek számára”. A történet főhőse Tom, egy érettségi előtt álló fiú, az ő egzisztenciális, teleologikus és – a felszínen elsősorban – szexuális identitáskeresésének története. A mű feltárja Tom kapcsolatrendszerét kortársaihoz és saját magához, elsősorban nem a kimondás által, hanem jellemző szituációkból kibontakoztatva mutatja be belső vívódásait, kérdéseit, érzeteinek folyamatos változását.


A Citizenship nyelve köznapi utcanyelv, enyhe argó. Nyúlfarknyi, sokszor hiányos mondatokból gazdálkodik, mégis metszően pontos replikákból épül a szöveg, amely megmutatja egyben a hivatalos, iskola tanár-diák fogalmazásmód abszurditását, a – többek között – az állampolgári ismeretek órákon oktatott nyitottság, odafigyelés, tudatosság eszméinek fonákoldalát, papírízűségét. Ebben a tekintetben a darab kérlelhetetlen szatíra – miközben nem más, mint éles szemmel megírt, jól fölépített, korrekt látlelet.

 

allampolgari ismeretek 2


A főszereplőn kívül a teljes osztályközösség is aktív részese a cselekménynek. Viszonyrendszereik reflektálnak a kamaszok fojtogató szorongásaira éppúgy, mint a társadalmilag is jelentős problémákra.

A szövegkönyv fiatalokról szól. Az előadásban már nem tinédzser, de fiatal színészek játsszák a középiskolás szerepeket: a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem végzős, és negyedéves hallgatói.


Ravenhill darabja nem tár elénk nagy tragédiákat, csupán egy a felszín alatt megnyomorodó életről, látszólag egészséges, belül mégis mind jobban őrlődő fiatal fiú lépten-nyomon megaláztatásáról beszél. A darab pontos, kiábrándító látlelet unokáinkról, gyerekeinkről, végső soron pedig: rólunk.

 

allampolgari ismeretek

 

 

Mark Ravenhill

Állampolgári ismeretek (Citizenship)

a Manna Egyesület tehetséggondozó programján belül

a Manna Egyesület és a Zsámbéki Színházi Bázis előadása

 

Anna: Spiegl Anna
Tomi: Ivanics Tamás
Ati: Fige Attila
Norbi: Mohácsi Norbert
Balázs: Viktor Balázs
Rozi: Gergely Rozi
Niki: Krajcsi Nikolett
Rita: Kerkay Rita
Tanár: Pál András
Jósnő: Nagy Mari
Férfi: Bercsényi Péter


Rendező: Tengely Gábor
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Dramaturg: Boronkay Soma
Fordító: Markó Róbert
Rendezőasszisztens: Zsirai Viktória

 

 

2014. augusztus 11-12. 20 óra

Zsámbéki Színházi Bázis

 

 

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 2.000Ft
Diákjegy: 1.000Ft

Diákjegyet diákigazolvány felmutatásával tudunk biztosítani!
Jegyrendelés:
E-mail: info@zsambekinfo.hu
Telefon: 23 342 318, 30 643 48 48

 

 

süti beállítások módosítása