Meghalt Miss Doris, a Moulin Rouge kánkántársulatának alapítója

Meghalt "Miss Doris", a párizsi Moulin Rouge mulató híres kánkántársulatának német származású alapítója.

Az intézmény szerdai közleménye szerint a stuttgarti születésű Dorothea Haug 87 évesen, a Párizstól délkeletre fekvő Eure-et-Loir megyében halt meg vasárnap. 


A Miss Doris művésznéven ismertté vált balettmester-koreográfus német operaházak színpadán, klasszikus táncosnőként kezdte pályafutását, 1952-ben érkezett Párizsba, és több mulatónak is a sztárja lett. 

 

DorisHaug1


A világhírű kabaréhoz, a Moulin Rouge-hoz 1957-ben került, tíz nagy ottani táncos produkció fűződik a nevéhez. Kezdetben maga is táncosnő volt, később azonban balettmesterként és koreográfusként megalapította és vezette a Doriss Girls elnevezésű tánckart, az 1889 óta fennálló mulató fő attrakcióját. 

 

Dorothea Haug az állandó társulat táncosnőivel 1961-ben vitte színpadra a pajzán táncot, a kánkánt, amely nagy mértékben növelte a mulató újkeletű hírnevét. 


Doris a Moulin Rouge-ban töltött négy évtized után, nyugdíjasként is segített betanulni új koreográfiákat. Ma is műsoron van legutóbbi produkciója, a Féerie, s egy újabb revün dolgozott halála előtt. 


A párizsi éjszakákat szimbolizáló Doris-lányokkal bejárta a világot, szerepelt Londonban, Bécsben vagy Tokióban. Produkcióiban olyan hírességek léptek fel, mint Joséphine Baker, Maurice Chevalier vagy Charles Aznavour. 


Néhány éve egy interjúban, amelyet a dpa-nak adott, azt mondta, hogy "könnyű magas, karcsú és csinos lányokat találni, de a legtöbben nem tudnak táncolni".

 

süti beállítások módosítása