A Ludas - Új bemutató Zsámbékon

A Ludas címmel új bemutató készül a MaNNa tehetséggondozó programja keretében a Zsámbéki Színházi Bázison. Az előadás készítése során az alkotók a klasszikus Lúdas Matyi történetből indultak ki, majd a színészek rögtönzései és a dramaturg, Boronkay Soma írásai alapján megszületett egy mai magyar „nem-mese”.

aludas gergyelyrozi figeattila ivanicstamas foto gyenese

Fotók: Gyenese Péter

 

Az alkotók ajánlója:

Egy fiatal felnőtt történetét mutatja be a darab, akit édesanyja egyedül nevel, és próbálnak életben maradni a tönkrement családi gazdaság maradványain. Libáztak. Aztán libákat felvásároló cégcsoport kicsavarta a kezükből a megélhetést, a lehetőséget. A fiú dühös. Bosszút akar állni.

 

De kin áll bosszút a mi modern Matyink? A legelső emberen, aki útjába kerül, és feltételezhető róla, hogy ő szenvedései okozója? Vagy messzebb megy, keresi az összefüggéseket? Álruhát ölt, beférkőzik egy másik világba.

 

aludas kerkayrita palandras foto gyenese

 

„Az egyik fontos kérdésünk, hogy ki bűnös és ki ártatlan egy ilyen világban, ami nem fekete-fehér és nincs mese díszlet. Kinek van igaza, és van-e egy oszthatatlan, egyértelmű igazság egy olyan országban, ahol élünk. Léteznek-e még hősök a 21. században? Megpróbáljuk az eseményeket, és ezeket az archetipikus figurákat, mint Lúdas Matyi vagy Döbrögi, több oldalról megvizsgálni, és az ismert történet társadalmi hatásait is vizsgáljuk. A mai történet mellett előkerül a klasszikus mese és a bábok is. Az előadás történetvezetésének alapja a klasszikus Fazekas művet követi, de lényeges, hogy A Ludas fikció. Ugyan nagyon sok valós sztori áll a hátterében, de összefüggéseiben és kontextusában teljesen a mi találmányunk. Bármilyen hasonlóság a valósággal csak a véletlen műve.” – mondja a készülő produkcióról a rendező, Tengely Gábor.

Az előadásban szerepet kap az a pár elhagyott liba is, akik magukra maradtak, és várnak. Talán a gazdájukat, a szüleiket, vagy csak valami változást. Tanúi lehetünk próbálkozásaiknak, hogy hogyan formálódnak közösségé, nőnek fel sajátos tudatlanságukban, szépen libasorban.

aludas krajcsi mohacsinorbert foto gyenese
2013 nyarán Tengely Gábor rendezésében mutatta be a MaNNa Ravenhill: Állampolgári ismeretek című darabját, mely az elmúlt évad megkerülhetetlen ifjúsági előadásává vált – több szakmai fesztiválon is bekerült a versenyprogramba. Ivanics Tamás, az előadás főszereplője megkapta a legjobb színészi alakítás díját a VII. Kaposvári Biennálén.

2014-ben ugyanez a csapat állt újra össze, hogy most egy ízig-vérig magyar történetet vigyenek színre, saját írásaikból, improvizációikból összeállítva, ismét Tengely Gábor rendező vezetésével. A bemutató augusztus 18-án lesz a Zsámbéki Színházi Bázison.

 

aludas nagymari mohacsinorbert foto gyenese

A LUDAS
(nem-mese)
A MaNNa és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadása

Egy fiú - Mohácsi Norbert
Az anyja - Nagy Mari
A barátnője - Kerkay Rita
Egy gazda - XXX

Egy vezérigazgató - Krajcsi Nikolett
Egy kommunikációs tanácsadó - Pál András
Ludak - Bercsényi Péter, Fige Attila, Gergely Rozália, Ivanics Tamás
Egy néző - Viktor Balázs
Egy énekmondó - Spiegl Anna

A szövegkönyvet írta: Boronkay Soma
A bábelőadás szövegét írta: Markó Róbert e.h.
Dramaturg: Kenesey Judit
Zenei vezető: Bercsényi Péter
Jelmez, bábok: Michac Gábor
Rendezőasszisztens: Zsirai Viktória
Produkciós asszisztens: Teklesz Zsuzsa
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Tengely Gábor

Az előadás létrehozását támogatta a Budapest Bábszínház. 

Bemutató: 2014. augusztus 18. 20:00
További előadások: 2014. augusztus 19 és 20.

Zsámbéki Színházi Bázis 

 

Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis

Fotók: Gyenese Péter

 

süti beállítások módosítása