Kezdődik a XX. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja Gyulán

Pénteken délután a néptáncegyüttesek látványos zenés-táncos felvonulásával kezdődik Gyulán a XX. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja. A háromnapos jubileumi rendezvényen több mint tíz neves néptáncegyüttes vesz részt itthonról és a határon túlról - tájékoztatta Gyula város polgármestere az MTI-t.

Görgényi Ernő kiemelte: Békés megyében a népművészet, azon belül a néptánc komoly értéket képvisel. A húsz évvel ezelőtt indított fesztivál teljesítette célját, Gyula kiemelt találkozóhelye lett a magyar népi tánchagyományokat ápoló közösségeknek. Az idei évben is fellépnek más európai nemzetek népi tánchagyományait ápoló együttesek, a fesztivál vendége lesz a bulgáriai Ensemble Kapantsi, a spanyol DoLusco O Fusco és a cseh The Folklore Ensemble Májek. Hozzátette: a fesztivál díszvendége lesz Debrecen és Balatonfüred. A gyulai önkormányzat a két várossal együttműködési megállapodást kötött a kiemelt kulturális és turisztikai rendezvényeken történő kölcsönös bemutatkozásról.

 

mmnnf 01

 

A Göndöcs-kertben pénteken délután a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Debreceni Népi Együttes mutatkozik be. Este a megnyitón köszöntőt mond Balatonfüred polgármestere, Bóka István. Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere virághintót ad át Gyulának, a fürdőváros a Gyulai Várat ábrázoló kompozícióval vesz részt az idei virágkarneválon. A megnyitót követően a Tószínpadon gálaműsort láthat a közönség, majd táncház lesz.


A fesztivál fő helyszíne a Várkert, ahol szombaton a Bábika Játszóház várja az érdeklődőket. Lesz népi kézműves bemutató, a vendégek megtekinthetik Gulyás László Vándormuzsikus, a régi világ hangszereinek meséi című műsorát, Bóka Gábor és a Fonó Táncegyüttes feldolgozásában Arany János A bajusz című művét és János Vitéz történetét képekben. Délután a Rába és a Csepel Táncegyüttes ad önálló műsort. Este a Tószínpadon a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Monarchia című előadását láthatja a közönség, majd a fesztivál külföldi együttesei adnak műsort.


Vasárnap, a zárónapon délelőtt a Vigadóban lép fel a Harmadik Zenekar. Ugyanitt Viseletek a Kárpát-medencéből címmel nyílik kiállítás Zsótér Béláné népviselet készítő munkáiból. Délután három órakor emléktáblát helyeznek el a Halmos család gyulai házának falán Halmos Béla népzenésznek, a táncházmozgalom elindítójának a tiszteletére és édesapja, Halmos Béla emlékére, aki a város híres építészmérnöke volt.


A Várkertben délelőtt Csernik Szende lábbábos műsora szórakoztatja a közönséget, önálló műsort ad a kolozsvári Bogáncs Táncegyüttes. Délután a gyulai Cimbora Táncegyüttes lép fel és a Cirkalom Táncegyüttes Topolyáról, a Vajdaságból, este pedig ismét a Harmadik Zenekar koncertezik. A Tószínpadon az Ordasok Táncegyüttes ad műsort. A fesztivál a néptáncegyüttesek gálaműsorával ér véget.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása