Garaczi Lászlót Graz írójává választották

Garaczi Lászlót Graz osztrák város írójává választották - jelentette be a település kulturális hivatala.

Az 1956-ban született magyar író szeptembertől egy évig a grazi Várhegyen álló Cerrini-kiskastélyban, a város vendégeként élhet és dolgozhat. Garaczi László szeptember 15-én, a grazi Literaturhausban tartja bemutatkozó előadását.


A középkorban "a város írója" a tanácsülések protokolláris vezetője volt, a hagyományt 1997-ben elevenítették fel és adtak neki új tartalmat - olvasható Graz kulturális portálján.

 

Garaczi Laszlo


Idén augusztus végéig Ivana Sajko horvát írónő élvezi Graz vendégszeretetét, előtte Dana Ranga román származású, Németországban élő szerző, azelőtt Barbara Markovic szerb írónő lehetett a város írója. Magyar szerzőt egyszer hívtak meg eddig: Zilahy Péter 2008-2009-ben vendégeskedett a Cerrini-kiskastélyban.


Garaczi Lászlót 25 ország 71 jelöltje közül választották ki. A zsűri szerint a számos verseskötet, regény, színdarab és forgatókönyv szerzője "a mai Magyarország egyik legsokoldalúbb gondolkodója".


Az alkotó az egyetemen magyart, történelmet és filozófiát tanult, majd 1982 óta szabadfoglalkozású író. Jelenleg Budapesten él. Sok éven át különböző gyárakban dolgozott segédmunkásként - ez gyakran megesett értelmiségiekkel a kommunizmus idején. Eközben a nem hivatalos, underground világban aktívan politizált.


Garaczi figyelemmel kíséri és kommentálja a magyar politika eseményeit, melyek újra és újra megjelennek esszéiben és irodalmi műveiben.


Legutóbbi színművében, a 2012-ben bemutatott, EMKE - Volt egyszer egy kávéház című darabjában az aktuális magyar eseményeket és a színészeket az 1920-as évek elejének kávéházi légkörébe költözteti. Regényeit és elbeszéléseit - melyek közül négy a grazi Droschl kiadónál jelent meg németül - pontos, gyakran játékos nyelvhasználat, óriási szókincs, virtuóz elbeszélőerő és finom humor jellemzi - írta a zsűri, valamint rámutatott: Garaczi az új magyar film képviselőivel is együtt dolgozik, és néhány éve a fotográfiát is felfedezte magának.

 

süti beállítások módosítása