Elhunyt Licia Albanese szopránénekesnő

105 éves korában elhunyt Licia Albanese olasz születésű amerikai szopránénekesnő, aki hosszú pályafutása során egyebek közt Puccini Pillangókisasszonyának Cso-Cso-Szánjaként és Verdi Traviatájának Violettájaként kápráztatta el a közönséget.

Albanese családja körében, békésen hunyt el pénteken New York-i otthonában. "Az édesanyámnak igazán gyönyörű élete és lenyűgöző karrierje volt" - mondta az énekesnő halálhírét vasárnap bejelentő fia, Joseph Gimma jr.

 

Licia Albanese

 

Albanese szülőhazájában, Olaszországban aratta első sikereit az opera világában az 1930-as években, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol 1940 és 1966 között a New York-i Metropolitan Opera csillaga volt. Számos operában hallhatta a közönség. Leghíresebb szerepei közé tartozott Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának Cso-Cso-Szánja, amelyet több mint háromszázszor énekelt, a Bohémélet Mimije és Giuseppe Verdi Traviatájának Violettája.


Albanese korának legnagyszerűbb tenorjaival énekelt együtt: színpadi partnerei közé tartozott Franco Corelli, Beniamino Gigli, Tito Schipa, Jussi Bjorling és Giacinto Prandelli, valamint ő volt a zseniális karmester, Arturo Toscanini egyik kedvence. Az énekesnő kiváló színészi játékáról és technikai tudásáról volt híres.


Az amerikai állampolgárságot elnyert Albanese két évtizeden át énekelt a San Francisco Operában is, és rendszeresen készített stúdiófelvételeket. 1995-ben Bill Clinton akkori amerikai elnök kitüntette a Nemzeti Művészeti Érdeméremmel. A művész 1974-ben hozta létre a Licia Albanese-Puccini Alapítványt a fiatal operaénekesek karrierjének támogatására.


Licia Albanese temetését csütörtökön tartják szűk körben.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása