Shakespeare a középpontban - 191. évadát kezdi a miskolci színház

William Shakespeare darabjai állnak a Miskolci Nemzeti Színház 2014/2015-ös évadának középpontjában. Az ország legrégebbi teátruma a 191. szezonját kezdi, kínálatát opera, operett is színesíti - hangzott el a csütörtökön tartott évadnyitó társulati ülésen.

Kiss Csaba igazgató a társulatot örömteli hírrel köszöntötte: a színház mintegy hatvantonnás színpadát mozgató berendezést sikerült megjavítani, a hosszú évek óta nem működő szerkezet szeptember közepétől megint használható.

 

A Miskolci Nemzeti Színház három Shakespeare-darabot játszik a hamarosan kezdődő évadban. Az első nagyszínházi bemutató a IV. Henrik, az angol bárd ritkán játszott drámája lesz, amelyet Kiss Csaba rendez. Repertoáron marad a Miskolci Balett Rómeó és Júlia, valamint a Szentivánéji álom című vígjátékon alapuló, Páros, páratlan című produkciója is.


Emellett minden hónapban egy-egy Shakespeare-darabot "örökbe fogadnak" miskolci képzőművészek, illetve helyi általános- és középiskolások, akik a műhöz kapcsolódva kiállításokat, programokat szerveznek. Az első szeptemberben A makrancos hölgy lesz, amelyet a többi között az Othello, a Lear király, A vihar, a Sok hűhó semmiért és a Hamlet követ.

 

miskolci nemzeti szinhaz

Fotó: miskolc.hu

 

A színház az új évadban összesen 18 bemutatót tervez. A premierek között szerepel Pintér Béla-Darvas Benedek Parasztopera című zenés darabja, valamint a Hamupipőke című mesebalett is.


Színre kerül egyebek mellett Móricz Zsigmond Erdély, Örkény István Tóték, Heinrich Von Kleist Az eltört korsó, Lehár Ferenc A víg özvegy, Verdi Rigoletto, László Miklós Illatszertár című darabja is.


A Shakespeare-év keretében miskolci képzőművészek, illetve művészeti általános- és középiskolák tanulóinak műveiből tárlatokat is szerveznek, az első hónap témája A makrancos hölgy lesz; a kiállítás megnyitóját augusztus 23-án tartják.


A Miskolci Nemzeti Színház társulata az elmúlt, 190. évadban a vendégszereplésekkel együtt 610 előadást játszott, az ország első kőszínházában 583 színházi estén vehettek részt a nézők.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása