A varázsfuvola a Bregenzi Fesztivál valaha volt legsikeresebb darabja

Noha több előadás még hátravan belőle, már most kijelenthető, hogy Wolfgang Amadeus Mozart A varázsfuvola című operája a Bregenzi Fesztivál 1946 óta íródó történetének valaha volt legsikeresebb darabja - vontak előzetesen mérleget a szervezők pénteken.

Hétfő estére a várakozások szerint 263 ezer látogatója lesz az idei, 69. fesztiválnak, ami szintén rekord. A varázsfuvolát a becslések szerint 204 ezren látják az idén, az osztrák városban tavaly bemutatott feldolgozásnak a két év alatt így 406 ezer nézője lesz. Ez túlszárnyalja a West Side Story 2003-2004-es sikerét, amelyet 405 ezren láttak.
    

Idén az időjárás is kedvezett a fesztiválnak - amely a Boden-tóra épített színpadon tartott előadásairól híres -, mert csak egy előadást kellett áthelyezni az eső miatt a Festspielhausba. A hátralévő három előadást az előrejelzések szerint meg tudják tartani a szabadban.
    

zauberflote

 

A játékok rangját és a közönség kitüntető figyelmét mutatja, hogy az eseménysorozat csaknem teltházas, a kihasználtság 99 százalékos. "Ritka az olyan fesztivál, amely ekkora közönséget vonz" - fogalmazott David Pountney távozó intendáns, aki a népszerű és az innovatív produkciók kedvező egyvelegének tulajdonítja a sikert. Pountney megjegyezte: 11 év után mosollyal az arcán távozik posztjáról. A leköszönő intendáns tiszteletére hétfő este, az utolsó előadás után tűzijátékot rendeznek.
    

Jövőre - immáron Elisabeth Sobotka vezetésével - Puccini Turandot című operájával nyílik meg a jubileumi, 70. fesztivál. A művet 24 alkalommal játsszák majd a tavon, de elképzelhető, hogy még több előadást tartanak belőle. A játékok második legjelentősebb helyszínén, a Festspielhausban Hoffman meséit láthatják majd a nézők. Jegyek a hagyományoknak megfelelően az idei fesztivál végétől vásárolhatók az esemény honlapján.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása