Alföldi is rendez a Budapest Bábszínházban

2 fesztiválrészvétel, 2 Színikritikusok Díja-jelölés, 4 bemutató, 1 ismét repertoárra kerülő előadás és 1 változatlan társulat – távirati stílusban így foglalható össze a Budapest Bábszínház 2014/2015-ös évadkezdete.

Augusztus 21-én megtartotta évadnyitó társulati ülését a Budapest Bábszínház.

 

A nézőket hivatalosan először szeptember 28-án, az ötszázadik előadásához közelítő A varázsfuvolával várják, de a szeptember 20-án megrendezésre kerülő Színházak Éjszakájára is készül a társulat.

 

varazsfuvi

A varázsfuvola

 

Az első bemutatóra október 4-én kerül sor. A Hoppá-hoppá! a Játszó-téren, óvodásoknak készül. A Vadkan Dönci és Cirmos Liza kalandjairól szóló előadást – amelynek izgalmas díszlete egy busz – a Budapest Bábszínházba többedszer visszatérő Kuthy Ágnes rendezi, a látványtervezők Hoffer Károly és Lénárt András. A kétszereplős darabot Kovács Judit és Kemény István, illetve Pallai Mara és Hannus Zoltán játssza.

 

Október 9-én lesz a Hagymácska premierje. Gianni Rodari klasszikus meseregényéből nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló, friss adaptációt készített Khaled-Abdo Szaida, a látványért Grosschmid Erik felel, az előadást a társulattal szintén többedik alkalommal dolgozó Veres András rendezi a színházteremben. A címszerepet Pethő Gergő alakítja.

 

A harmadik gyerekeknek szóló bemutatót, a Hókirálynőt Fige Attila rendezésében, Michac Gábor látványával január végén-február elején láthatja a közönség a színházteremben.

 

Az elmúlt évek korosztályt tekintve is repertoárt szélesítő törekvései, „A báb nem korosztály, hanem műfaj!” mottó jegyében  idén is folytatódnak. Október végétől ismét műsorra kerül Az ember tragédiája, Garas Dezső 1999-es, nagy sikerű rendezése, amelyet az utóbbi években nem játszott a színház.

 

Áprilisban izgalmas vállalkozásba fog a Budapest Bábszínház: egy klasszikus musicalt mutatnak be a színházteremben Alföldi Róbert rendezésében. Kander, Ebb és Masteroff Kabaréját bábszínházak eddig még nem játszották. A rendező számára egyik terep sem ismeretlen, mivel színre vitte már ezt a művet, dolgozott a Budapest Bábszínházban (Sade márki 120 napja), illetve a Színház- és Filmművészeti  Egyetem több bábszínész osztályával (A bosszúálló tragédiája, Leander és Lenszirom, A tavasz ébredése). A látványt Zöldy Z. Gergely, a bábokat Hoffer Károly tervezi, a két főszerepben Bercsényi Péter és Mórocz Adrienn lesz látható.

 

boribonesani

Boribon és Annipanni

 

A Színikritikusok Díjára két Budapest bábszínházi produkciót jelöltek a Színházi Kritikusok Céhének tagjai: a Boribon és Annipanni, illetve a Mesebolt Bábszínházzal közös Tíz emelet boldogság a legjobb gyermek- és ifjúsági előadás kategóriában kapott jelölést. A díjátadó szeptember 21-én lesz.

 

A hónap végén két nemzetközi fesztiválon vesz részt a színház. A Boribon és Annipanni Szabadkára, a Lúdas Matyi pedig Banja Lukába kapott versenymeghívást.

 

tizemelet

Tíz emelet boldogság

Fotók: Éder Vera

 

A Koós Iván Galériában továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a hazai és a nemzetközi bábművészet bemutatására. Az első kiállítás szeptember végén nyílik, ezen mintegy száz szlovén bábot láthatnak az érdeklődők. Októberben a galéria névadójának, a színház emblematikus tervezőjének, Koós Ivánnak az életművéből készül egy tárlat. A második félévben a Hókirálynő premierjéhez kapcsolódóan tekinthet meg egy jelentős válogatást a közönség, amelyen Népek meséi címmel az Állami és a Budapest Bábszínházban játszott külföldi mesék bábjait tekinthetik meg a nézők.

 

A következő évadban is folytatódnak a múzeumpedagógiai foglalkozások, és az előadásokhoz kapcsolódó, színházi nevelési és beavató színházi oktatócsomag program is. Az eddigiekhez képest több, 22 bérletsorozat indul óvodai és iskolai csoportoknak a hétköznapokon, családoknak a hétvégéken, valamint az ifjúsági korosztály és a felnőttek számára kínált bérletek száma is emelkedik.

 

 

süti beállítások módosítása