10 bemutatóval készül a Latinovits Színház

Széles közönségréteget megszólító repertoárt tervez a 2014/15-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház.

Az évad a már hagyománynak számító Budaörsi Színházi Napokkal indul szeptember 20-án. Az egyhetes fesztiválon látható lesz többek között a kecskeméti Hosszú út az éjszakába (rendező: Zsótér Sándor), Beckett Utolsó tekercs című műve Lukáts Andor előadásában, Babarczy László rendezésében, az Átrium Film-Színházból az Igenis, miniszterelnök úr!, a Parti Nagy Lajos írásaiból összeállított Nádgarnitúra című előadás, valamint Pintér Béla és Társulata Parasztoperája. Külön produkcióra készül a színház a Magyar Dráma Napja alkalmából: elfeledett magyar drámák részleteinek felélesztését Kuriózum címmel veszi műsorára.


Az első premier Friedrich Schiller Ármány és szerelem című klasszikusa lesz Sopsits Árpád rendezésében október 10-én. A főbb szerepekben többek között Trokán Péter, Ilyés Róbert, Szalay Marianna, Bán Bálint és Zsigmond Emőke látható.


Ezt követi az elsősorban családi musicalként aposztrofálható Legyetek jók, ha tudtok! című produkció, mely a klasszikus film színpadi feldolgozása. Czeizel Gábor állítja színpadra október végén Kardos Róbert főszereplésével, az előadás koprodukcióban jön létre a Múzsák Társulat és a Budaörsi Latinovits Színház között.

 

armanyolvaso kovacs kristof berzsenyi bellaagh adam ilyes robert trokan peter

Ármány és szerelem - olvasópróba (fotó: Borovi Dániel)

 

Az elmúlt évadban hat tantermi produkciót látott vendégül a Latinovits az Ifjúsági Klubban, és budaörsi iskolákba is szerveztek előadásokat. A nagy érdeklődésre való tekintettel a budaörsi színház a Nézőművészeti Kft. társulattal közösen mutatja be A kézmosás fontosságáról című tantermi előadást, amelyet Scherer Péter állít színpadra Molnár Gusztáv és Katona László közreműködésével, novemberi bemutatóval.


Ezt követően szintén egy újdonsággal jelentkezik a teátrum: az első stúdióelőadás premierjével. Egy olyan teret alakítanak ki, ahol a nézők és a játszók is a színpadon foglalnak helyet. Egy kimondottan szűk, klausztrofóbikus bemutatót láthat majd a közönség Harold Pinter Hazatérés című drámájából. Többek között Lukáts Andor, Ilyés Róbert, Szalay Marianna, Dióssi Gábor és Nagy Dániel Viktor főszereplésével, Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezésében.


A kisebbekre is gondolván nagyszabású, nagyszínpadi mesejáték kerül a Latinovits színpadára december elején, ez pedig Michael Ende Momo című meséjének adaptációja Laboda Kornél és Faragó Zsuzsa tollából, az előadás rendezője Bereczki Csilla.


Az évad második fele Frigyesi András igazgató rendezésével kezdődik, Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című XX. századi klasszikusát állítja színpadra. Ennek a darabnak volt egy feledhetetlen, negyven évig futó előadása, melyben Sinkovits Imre és Tolnay Klári alakították az idősödő Berliozt és Estellát. Ebben a produkcióban Budaörsön Almási Évát és Mécs Károlyt kérték fel e két karakter megformálására.


Februárban szintén a gyerekekre, ezúttal a legkisebbekre irányul a figyelem, és egyben egy új színpadi forma kap helyet a repertoárban: a bábszínház. Török Sándor Kököjszi és Bobojsza című meséjét három színész és sok báb jeleníti meg Halasi Dániel rendezésében, a helyszíne a budaörsi Városi Ifjúsági Klub lesz. Márciusban Agatha Christie Egérfogó című, humorban bővelkedő krimijét láthatja a közönség Lukáts Andor rendezésében.


Az évad utolsó, a színházteremben tartandó bemutatója Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című epikus színműve lesz, melyet Forgács Péter állít színpadra.


Nyáron sem áll meg az évad, hiszen fergeteges szabadtéri produkció szerepel a tervben: a La Mancha lovagja című musicalt Frigyesi András rendezésében a budaörsi Városháza mellett található szabadtéri színpadon mutatják be.


Az évad során folytatódnak a tavaly elindított előadássorozatok is a színháztermen kívüli helyszíneken (Adler Kávéház, Városi Ifjúsági Klub, Szertár), a régi nagy magyar színészegyéniségekre emlékező Szellemidézés és az újdonságokat kereső Felolvasószínház. Új színként jelenik meg az Opera-beavató sorozat.


Az első évadban hét bemutatót tartott a színház, ezek közül a következők maradnak műsoron: A kaktusz virága, az R&L avagy a Mágusok Birodalma című ifjúsági produkció, a Játék az életrajzzal, a Képzelt beteg, a Fiú, leány, valamint az idei nyári produkció, a 100 év Orfeum, amely októbertől beköltözik a színházterembe.

 

 

Forrás: Budaörsi Latinovits Színház

 

 

süti beállítások módosítása