Csukás István: A díj a gyerekirodalomra irányítja a figyelmet

Nagyon örül a róla elnevezett díjnak Csukás István, aki szerint ezzel a figyelem a gyerekirodalomra, azon belül pedig gyerekeknek szóló színdarabokra terelődik.

A Csukás István-díjat a színház által kiírt meghívásos pályázat nyertese kapja, a teátrum az ifjúsági és gyermekirodalmi műfajban tevékenykedő alkotókat szeretné gyermekszínházi művek létrehozására bírni.
Csukás István elmondta, hogy azért is öröm számára a róla elnevezett elismerés, mert segíthet a fiatalabb korosztályt a színházba csábítani.


Arra a kérdésre, hogy miként fog működni a díj kuratóriuma, amelynek elnökeként tevékenykedik, az író azt felelte: a részleteket még tisztázni kell. Az alkotó szerint ma az írók szívesen írnak ifjúsági vagy gyerekirodalmi művet, ám ez nem volt mindig így. "Örömmel látom, hogy főleg a fiatalabb írók rákaptak az ízére. Én mindenkit bíztatok, hogy írjon gyerekeknek mesét, színdarabot, filmet, mert a mesebirodalom végtelen területe írói gyakorlatnak is nagyon jó" - magyarázta.

 

csukas-istvan

Fotó: Blikk


"Azt szoktam mondani, hogy a gyerekeknek ugyanúgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban. Ez azt is jelenti, hogy a gyerek sokkal érzékenyebb, élesebb fülű és szemű, mint a felnőtt, ezért nagyon kell vigyázni" - fogalmazott Csukás István, hangsúlyozva, hogy a gyerekirodalom egyenrangú a felnőtteknek szóló irodalommal. "Egy különleges szempont mégis van: a gyerek egy méter körüli ember, ebből a nézőpontból látja a világot" - mutatott rá, megjegyezve, hogy szerinte a gyerekperspektíva érdekesebb, színesebb, mint a felnőtteké.


"Csak arra kell odafigyelni, hogy mennyit tud a gyerek elviselni agresszióból, félelemből. Nem kell lemondani a borzongásról, sőt semmilyen érzésről sem, de oda kell figyelni, mennyit bírnak el a gyerekek. Sajnos ezt mostanában a rajzfilmek, irományok nem nagyon veszik figyelembe" - magyarázta.


Csukás István szólt arról is, hogy nemrég fejezte be új művét, egy gyerekoperát, jelenleg pedig a Játékszín felkérésére ír gyerekdarabot, ennek premierjét december 6. környékére tervezik.


A Szökevény csillagok című gyerekoperát a Szegedi Nemzeti Színház fogja bemutatni november 14-én, jelenleg próbálják. "Egy régi álmom volt ez. Valójában gyerekeknek nem igazán készült opera, nemcsak Magyarországon, de a világon is alig akad ilyen" - mutatott rá. A zenét Nagy Imre Erik szerezte, a librettó főszereplői pedig tárgyak, eszközök, szerszámok, amelyek életre kelnek, sőt még énekelnek is.


A Játékszínnek készülő darab főhőse Gombóc Artúr, a kövér madár, akinek szíve vágya, hogy eljusson Afrikába, de sajnos nem tud repülni. Így aztán elindul gyalog, közben pedig mindenféle társakkal találkozik - árulta el Csukás István, hozzátéve, hogy a műfaj zenés mesejáték lesz. Az előadásban a Talamba ütőegyüttes működik közre, a produkciót Zsurzs Kati rendezi.


Csukás István kitért arra is, hogy a budapesti Naphegy téren szeptember 3-án nyílik meg a Pom Pom játszótér, ahol többek között Gombóc Artúr házába is bemehetnek majd a gyerekek. "Ennél nagyobb öröm aligha érheti az írót" - tette hozzá.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása