Hajdu Szabolcs is a Maladypében rendez

A Maladype Színház 2014/15-ös évada a színház társulata számára már nyár végén elkezdődött.

A Maladype Színház közleménye:

 

Színészeink augusztusban Vlad Troickij, a kijevi DAKH Színházi és Művészeti Központ vezetőjének egy hétig tartó workshopján ismerkedhettek a világhírű ukrán rendező különleges módszertanával a Maladype Bázison. Troickijt nem először látja vendégül a Maladype, 2012-ben Szabad Akadémia programsorozatunkon már találkozhatott vele a közönség.

 

A Budapesti Műszaki Egyetem Építész Szakkollégiuma hallgatóinak tervei alapján szeptemberben elkezdődik a Bázis átalakítása. Az idén elindult többfázisú együttműködést megelőzően a színészek és szakkollégisták közös alkotói szótárának kialakítására olyan találkozókon került sor, ahol meghatározott témákban, kötetlen formában beszélgettek a térről, a színész és néző helyéről a térben, az egyes terek által kialakított atmoszféráról, valamint a darab és a díszlet közötti összefüggésekről. Állandó játszóhelyünk tereinek újrafogalmazása után az évad első bemutatójához az építészhallgatók terveznek díszletet.

 

A Maladype 2014 novemberében „kockákra vágva” mutatja be Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című művét, mely előadás különböző filmrendezők stílusát kombinálva Balázs Zoltán rendezésében lesz látható. A öt éve töretlen sikerrel játszott Übü király előadásunk nyílt próbáihoz hasonlóan a Stílusgyakorlatok próbafolyamata is a nézők aktív részvételére ad lehetőséget az olvasópróbától a bemutatóig. Ebben a produkcióban mutatkozik be színházunk új társulati tagja, az Újvidéki Színháztól a Maladypéhez szerződött Szilágyi Ágota, akit korábban többek között Maria (Bernstein: West Side Story), Emilie Ekdahl (Ingmar Bergman: Fanny és Alexander), vagy Margarita (Bulgakov: A Mester és Margarita) szerepében láthattak a nézők.

 

2015 januárjában Hajdu Szabolcs filmrendező (Fehér tenyér, Bibliotheque Pascal, Délibáb) „A vendég” munkacímet viselő személyes hangvételű, a Maladype színészeinek improvizációira épülő előadást kezdi próbálni, melynek tervezett bemutatója március közepe, helyszíne a Bázis.  

 

A 2015. évi Budapesti Tavaszi Fesztivál különleges programjának ígérkezik a Qaartsiluni Ensemble és a Maladype Színház koprodukciójában Sáry László: Remek hang a futkosásban című kisoperájának áprilisi bemutatója. Az előadás rendezője Balázs Zoltán, zenei vezetője Rozmán Lajos. A közelgő 75. születésnapját ünneplő Sáry László műve a zeneszerző méltó ünneplését, valamint a kortárs zeneművészet és színházművészet ritka együttállásait kínálja közönségének.

 

Maladype1

 

Az idei évad egyik kiemelt eseménye minden bizonnyal Viktor Kravcsenko: Én a szabadságot választottam című világhírű könyvének színpadi adaptációja, mely Kravcsenko vádirattal felérő önéletrajzának „egyszemélyes kiáltványaként”, 2015 májusában Balázs Zoltán előadásában lesz látható. Kravcsenko „Én a szabadságot választottam” című, 1946-ban megjelent világsikerű regényét Konok Péter történész, író, műfordító fordítja magyar nyelvre. A kizárólagos jogok birtokában a könyv megjelenését követően (Kiadó: Maladype Színház KHE), a színpadi adaptációt megelőzően, a teljes művet a Maladype közönsége felolvasó színházi sorozatunk keretein belül, társulatunk színészeinek és vendégművészek tolmácsolásában ismerheti meg először.

 

A Maladype Bázis továbbfejlesztett programkoncepcióján belül minden hónap egyik vasárnapján Kamarakoncertek címmel új zenei sorozat várja a klasszikus és kortárs zeneszerzők műveire nyitott érdeklődőket a Mikszáth téren. A program a hallgatóságot a zeneművek és zeneművészek munkájának műhelytitkaiba avatja be, valamint test- és gondolatközelben vizsgálja előadó, mű és befogadó egymásra gyakorolt hatásait.

 

Októberben indul Numera című sorozatunk is, mely alkalmanként négy elismert szakember közreműködésével, egy adott szám konkrét, absztrakt és szimbolikus jelentésein keresztül vizsgálja a számok lényegadó, világrendező szerepét (Aranymetszés, Fibonacci-számok, stb.) különböző alkotási folyamatok kontextusaiban.

 

Pásztor Anna, az Anna and the Barbies alapító-énekesnője, a zenekar tíz éves jubileumi koncertjének megrendezésére Balázs Zoltánt kérte fel, így a Maladype társulata, november 14-én, a SYMA Csarnokban, egy különleges és nagyszabású zenei produkcióban is szerepet vállal.

 

Nemzetközi fesztiválmeghívásainknak eleget téve az Übü királyt szeptemberben a FIAT Nemzetközi Színházi Fesztiválon Podgoricában, Montenegróban, és az Ex Ponto Nemzetközi Előadó-művészeti Fesztiválon Ljubljanában, Szlovéniában játsszuk. Repertoárunk, mára már „klasszikussá” vált darabjának századik, jubileumi előadására az Amerikai Egyesült Államokban, a Pennsylvania állambeli Bethlehemben, a Touchstone Theatre-ben kerül sor. A szintén világot járt Tojáséj című előadásunkat az amerikai közönség Chicagoban, a Trap Door Theatre-ben láthatja október 1-én.

 

A társulat fesztivál- és vendégjátékai miatt szeptemberben csupán egy Egmont előadás lesz látható a Bázison, 14-én. Színházunk előadásai a hazai közönség számára októbertől láthatóak.

 

 

 

süti beállítások módosítása