Korlátozzák az utcai performanszokat New York-ban

A New York-i rendőrség új eljárása korlátozza az utcai performanszokat és veszélyezteti az abból élők keresetét - állítják az érintettek.

Aluljárókban előadó akrobaták, táncosok és zenészek tiltakoztak kedden a New York-i városháza előtt a rendőrség új eljárása ellen, amely kisebb vétségek esetén is szigorúan bünteti őket.

 

"Táncolunk, énekelünk. Nem vagyunk bűnözők. Nem szabadna minket bezárni csak azért, mert megmutatjuk a tehetségünket" - hangoztatta egy korábban őrizetbe vett akrobata.

 

A rendőrségi statisztikák szerint idén eddig több mint 240 utcai előadót vettek őrizetbe, ami közel négyszerese a tavalyi adatoknak. 

 

A város polgármestere, Bill de Blasio a múlt hónapban arról beszélt, hogy az aluljárói mutatványok talán nem tűnnek nagy vétségnek, de a "törvénysértés az törvénysértés". 

 

Bill de Blasio

Bill de Blasio

 

A vonatkozó jogszabályok általánosságban engedik az utcai művészek tevékenységét az alujárók és a metróállomások bizonyos részein, de a szerelvényeken nem, kivéve ha a művésznek van engedélye. Hangosítást csak bizonyos esetekben használhatnak. 

 

Az őrizetbe vételek számának emelkedése egybevág William Bratton rendőrfőnök bűnmegelőzési politikájával, amely szerint a kisebb vétségek elengedése komolyabb bűncselekményeket ösztönözhet. Bratton kedden azt nyilatkozta az aluljárói mutatványosokról, hogy "ha ezek az emberek engedelmeskednének a törvénynek, nem vonnák magukra a rendőrség figyelmét". 

 

A rendőrség új eljárása miatt panaszkodnak azok a többnyire spanyol ajkú bevándorlók is, akik a Times Square-en és környékén azzal keresik betevőjüket, hogy mesefiguráknak beöltözve turistákkal pózolnak. A rendőrség röplapokon és jelzőtáblákon tájékoztatja a turistákat arról, hogy nem kötelező a figurák szolgáltatásaiért fizetni, akik szerint azonban így amúgy is sovány bevételük egy részétől fosztják meg őket. 

 

A rendőrség civilszervezetekkel összefogva az után lépett akcióba, hogy múlt hétvégén több támadás is történt a fizetni nem akaró turisták, köztük gyerekek ellen is. Egy Pókembernek beöltözött személy egy rendőrt is megütött, aki éppen egy nőnek magyarázta, hogy nem kötelező borravalót adnia.

 

Forrás: BBC, MTI

 

süti beállítások módosítása