Állandó játszóhelyen várja közönségét a Turay Ida Színház

A budapesti Kálvária téren talált otthonra a 2014-2015-ös évadtól a Turay Ida Színház.

A színház fennállásának elmúlt 14 éve alatt tartott már társulati ülést folyami hajón, retro büfében, salsa esten, "de színházteremben, ráadásul a sajátunkban még sosem" - fogalmazott Darvasi Ilona, a színház alapító igazgatója, az évadzáró-évadnyitó társulati üléssel egybekötött csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

Az igazgató elmondta, az épületet márciusban vették át, de a felújítási munkálatokat csak június közepén tudták megkezdeni. A rendkívül leromlott állapotú épület teljes felújításon esett át, így a színház a szeptember 21-i megnyitót követően szeptember 23-tól teljesen megújult állapotban várja a közönséget.

 

Az Önkormányzat is segítséget nyújtott, a színháznak is helyet adó társasház homlokzati részének felújítását mintegy 40 millió forinttal támogatta. A rekonstrukció összes többi költségét a teátrumot működtető Turay Ida Színház Nonprofit Kft. állta. A 300 nézőt befogadni képes színház rendelkezik külön próbateremmel, kellék és bútorraktárral is.

 

marica turay

Marica grófnő (fotó: turayidaszinhaz.hu)

 

Sánta Péterné, Józsefváros alpolgármestere felidézte, hogy az épület Józsefvárosi Színpad néven 1913-ban nyitotta meg kapuit, később mozgó színház lett, majd mozi működött benne. Az évek folyamán otthont adott bányász színháznak, cirkusz és varietének, volt népszínház, kamaraszínház, Józsefvárosi Színház és 2009-től Ruttkai Éva Színház.


Darvasi Cecília ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Turay Ida Színháznak a tavalyi évadban 406 előadása volt, kilenc felnőtt- és három gyerekbemutatót tartott, előadásait pedig összesen 123 000 néző látta országszerte.


Az új évadban hét felnőtt-, egy kamaraszínházi és két gyerekszínházi premierrel készülnek. Október 18-án mutatják be Topolcsányi Laura és Berkes Gábor Bubamara című musicaljét Kökényessy Ági rendezésében, aki ezzel a darabbal debütál a Turay Ida színháznál. Ezt követi a Doktornők című, első világháborús zenés játék ősbemutatója Árkosi Árpád rendezésében, decemberben pedig Steinbeck Egerek és emberek című művének színházi adaptációját rendezi Csiszár Imre.


Februárban a Kaló Flórián-Domján Edit páros életéről szóló "Köszönet mindenért..." című darabot mutatják be, majd Bodrogi Gyula viszi színre a Charley nénje című zenés bohózatot. Márciusban Gyökössy Zsolt állítja színpadra A maláji lány című zenés darabot, áprilisban pedig Verebes István A vöröslámpás ház című Hunyadi Sándor-novella színpadi adaptációját viszi színre.


Ezeken túl októberben indul Nádas György kabarésorozata, a Nádas Kabaré, a gyerekeket pedig A szép és a szörnyeteg, valamint az Aladdin bemutatójával várják az új évadban.


Forrás: MTI, Turay Ida Színház

 

süti beállítások módosítása