Párbeszéd az előadóművészet fejlődéséért - Szakmai konferencia Veszprémben

Csütörtökön és pénteken tartják a Párbeszéd a magyar előadóművészet fejlődéséért - Veszprémi Előadó-művészeti Szakmai Konferenciát.

Az eseményt a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának indítványára és támogatásával a Veszprémi Petőfi Színház szervezte. A királynék városában, a Hangvillában rendezett kétnapos szakmai találkozón 170-en vesznek részt.

 

A Petőfi Színház beszámolója:

 

A konferencia célja, hogy áttekintést adjon az előadó-művészeti terület aktuális problémáiról, megvitassa azokat és megvizsgálja a lehetséges megoldásokat. A cél érdekében a konzultációra az előadó-művészeti terület szakemberei, intézményvezetők, gazdasági vezetők, a szakigazgatás képviselői, művészek és szakpolitikusok kaptak meghívást. A meghívottak köre a szervezők szándékai szerint és lehetőségeik figyelembevételével úgy került összeállításra, hogy a lehető legszélesebb szakmai képviseletet biztosíthassák az előadó-művészeti terület minden szegmense számára.

 

konferencia0414

 

A konferencián résztvevők megvitatják többek között az előadóművészet és a műszaki személyzet foglalkoztatásának speciális kérdéseit, a művészi életpályamodell kialakításáról és a képzési rendszer helyzetéről szóló elképzeléseiket. Külön témakörként foglalkozik a tanácskozás a színházak finanszírozásának helyzetével, a szakmai érdekképviseletek lehetőségeivel, a bábszínházak, gyermekszínházak, szabadtéri színházak és a színházi fesztiválok helyzetével.

 

konferencia0726

 

A szakmai találkozón előadást tart Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Marton László, a Vígszínház főrendezője, egyetemi tanár és dr. Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és
Táncművészek Szakszervezetének főtitkára. Szekcióvezetőként további konferencia-előadásokat tart Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének az elnöke; Hegedűs D. Géza, a MASZK Egyesület elnöke; dr. Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója; Csóti József, a Vígszínház gazdasági igazgatója; Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, az ASSITEJ Magyar Központjának az elnöke és Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója, a Szabadtéri Színházak Szövetségének az elnöke.

 

konferencia0659

 

A csütörtök délutáni megnyitón Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója köszöntőjében többek között arról beszélt, a konferencia is jelzi, tényleg van esély arra, hogy együtt megfogalmazzák, hol tart a szakma, hová szeretnének eljutni és mit is kellene tenni a céljaik elérése érdekében. Ahogy megfogalmazta, a mostani alkalom a széleskörű párbeszéd kezdete egy nagy munkának. Feladatuk, hogy konszenzus útján megfogalmazott elképzeléseiket jogi formába öntsék és a döntéshozók asztalára tegyék. Ezt várják a törvényhozók is tőlük. A direktor szerint mindehhez a munkához nagy elszántság, kitartás, egymás tisztelete, elfogadása, meghallgatása, nyitottság, őszinteség, párbeszédre való készség is szükséges. A konferencia jel és üzenet arra, hogy a szakma kész erre.

 

konferencia0748

 

Az eseményen Porga Gyula, Veszprém polgármestere üdvözölte a találkozó résztvevőit, hangsúlyozva azt, hogy a veszprémi Hangvilla széleskörű összefogás eredményeként épülhetett meg, olyan emberek, szervezetek fogtak össze, akik sok dologban különböznek, mégis megtalálták azt a közös pontot, ami összekötötte őket, amiért érdemes volt egy nagyot álmodniuk. A magyar színházi szakma képviselői pedig most ezen a helyen hasonló céllal találkoztak, ezért is örül annak, hogy a város adhat otthont ennek a rendezvénynek.

 

Halász János, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Felügyelő Testületének az elnöke hangsúlyozta: jókor és jó helyzetben jött létre az MMA égisze alatt ez a találkozás, hiszen a kormányzat kultúrpolitikájának kidolgozásánál párbeszédre épülve tudják képviselni a kulturális terület szereplőinek az álláspontját, elképzeléseit. Mint mondta: a konferencia témái, a megoldásra váró problémák is azt mutatták, hogy a színházi szakmának meg kell tennie az előadóművészeti törvény második, nagyobb lélegzetű módosítását, amely kiterjedhet többek között a finanszírozási, támogatási és fenntartói kérdésekre, valamint a foglalkoztatásra. A felügyelő testület elnöke hozzáfűzte: hasonló egyeztetési sorozatot el tudna képzelni a hátáron túli színházak helyzetéről, a függetlenek és a hagyományos színházak, szervezetek együttműködéséről, a befogadás ügyéről. A veszprémi rendezvény is azt mutatja, hogy van erre igénye és fogadókészsége a szakmának.

 

konferencia0723

 

 

 

Kriza Zsigmond az egyes szekciók munkáját értékelve elmondta, központi kérdésként kezelik a művészek társadalmi megbecsültségének visszaállítását. Szólt arról is, hogy fontosnak tartanák a konferencia résztvevői azt, hogy minél több gyermek jusson el színházba, ennek érdekében felmerült egy katalógus elkészítésének igénye, amely az ajánlott színházi előadásokat tartalmazná. A szabadtéri színházak szerepét értékelve elhangzott, hogy ezek a műhelyek fontosak a városmarketing szempontjából is és különösen nagy hangsúlyt kellene fektetni az egyes színházak programjainak összehangolására.


Az MTI kérdésére válaszul Kriza Zsigmond elmondta, hogy a társasági adókedvezmény általi támogatás (TAO) esetleges megvonása a színházakat, művészeti műhelyeket nagyon érzékenyen érintené, erre 2016 januárjától van esély. A konferencián megfogalmazott elképzelések nyomán dolgoznak azon, hogyan lehetne ezt a bevételt más forrásból pótolni. Ugyancsak megoldandó kérdés az idős művészek nyugdíjának rendezése, amely szintén napirenden van a konferencián elhangzott javaslatok felhasználásával - mondta az ügyvezető.

 

 

A konferencia összefoglaló előadását és sajtótájékoztatóját pénteken tartják.

 

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház, MTI

 

 

süti beállítások módosítása