Zenés és táncos programokkal nyit a Várkert Bazár

Utcabál, koncertek, gyermekprogramok, gasztro utca, valamint a Nemzeti Táncszínház szervezésében táncelőadások és táncházak várják augusztus utolsó hétvégéjén mindazokat, akik az I. kerületi Várkert Bazár megnyitóját választják a főváros kulturális kínálatából. A Pesti Vigadó elől ingyenes hajójárat is indul a helyszínre. A programokra a belépés díjtalan.

A Várkert Bazár teljes egészében megnyitja kapuit a látogatók előtt. Augusztus 29-én 14.00 órakor Tarlós István főpolgármester, Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester és L. Simon László, a Miniszterelnökség Parlamenti Államtitkára, valamint Rogán Antal frakcióvezető átadják a felújított Lánchíd utcát. A szalagátvágást követően nemcsak az utca, de a Várkert Bazár is megnyílik a látogatók előtt.


Az augusztus 29-31-i hétvége programja a zene, a gasztronómia és a tánc köré épül.

 

tavaszi aldozat szkb kocsis judit 4

Tavaszi áldozat (fotó: Kocsis Judit)


Pénteken a Mesemúzeum Csukás István hőseit hozza el a Lánchíd utcába. A játéksátorban Picúrral és Pom Pommal, Gombóc Artúrral és Festéktüsszentő Hapci Benővel is találkozhatnak a gyerekek, akik meghallgathatják a népszerű színésznő, Gubás Gabi és zenekara dalait Puff Ancsiról.


Az Építészet Éve alkalmából meghirdetett rajz- és fotópályázat, az Ybl Bicentenárium ünnepélyes eredményhirdetése és a kapcsolódó kiállítás megnyitó ünnepsége szintén a Várkert Bazár megnyitó programjának része lesz.


A Madách Színház Társulata és a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Bogármesétől a Street Dance-ig című bemutatóval készülnek, emellett meglepetésként a fellépő művészek premier előtti bemutató tartanak a Mamma Mia! musicalből is. A napot Szikora Róbert és zenekara, az R-GO koncertje zárja.


Szombat délután és este kerül bemutatásra a Nemzeti Táncszínház és a Szegedi Kortárs Balett közös produkciója, a Tavaszi áldozat.


Vasárnap délután a Duna Művészegyüttes Csodaszarvas című gyermekelőadása, este pedig a Momentango Tango Company Oblivion - Félédes feledés… című tango showja és táncháza zárja a programot.

A Várkert Bazár a 2014/2015-ös évadban a Nemzeti Táncszínház egyik alternatív játszóhelye lesz. A program ideje alatt 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak jegyeket a táncművészet iránt érdeklődők.


Duna Muveszegyuttes Csodaszarvas foto Dusa Gabor 131Csodaszarvas (fotó: Dusa Gábor)



Részletes program:

Augusztus 29. péntek


15.00 órától Gyermekprogramok
A Mesemúzeum Csukás István hőseit hozza el a Lánchíd utcába. A játéksátorban itt lesz Picúr és Pom Pom, Gombóc Artúr és Festéktüsszentő Hapci Benő is, akikkel nemsokára a naphegyi Pom Pom játszótéren is találkozhatnak a gyerekek.

15.30 – 16.30 Gubás Gabi és zenekara
A népszerű színésznőt most új oldaláról ismerhetjük meg. Zenekarával Puff Ancsiról énekel a gyerekeknek.

16.30. Ybl Miklós gyerekszemmel
Az Ybl Bicentenárium – Az Építészet Éve alkalmából meghirdetett rajz- és fotópályázat ünnepélyes eredményhirdetése és kiállítás megnyitó ünnepsége.

17.30. Bogármesétől a Street Dance-ig
A Madách Színház Társulata és a Madách Musical Tánc és Zeneművészeti Iskola bemutatója. Meglepetésként a fellépő művészek premier előtti bemutató tartanak a Mamma Mia! musicalből is.

19.00 R-GO koncert
Szikora Róbert és zenekara fergeteges hangulatú koncerttel készül.


varkert bazar foto Berta Marton 2Fotó: Berta Márton


Augusztus 30. szombat


16.00 és 19.00 Tavaszi áldozat – Szegedi Kortárs Balett
Múltjuk hordalékain élő emberek élnek együtt, egymás mellett egy közösségben, melynek valójában semmi célja nincs, csak önmagába zártan létezik. Maguk sem tudják, hova tart mindez, de egyre elviselhetetlenebbé válik a kiúttalanság: együtt kell döntésre jutniuk, hogy megrepedjen az állandóság burka, hogy ki tudjanak törni egy másik létezés felé. Fájdalmas a felismerés, hogy az új, jobb világ születéséhez közös áldozathozatalra van szükség. Sztravinszkij „rítusát” most a 21. század szemszögéből újrafogalmazva láthatjuk: mit jelenthet a megváltás, a feláldozás és az áldozattá válás a mai kor emberének. Egy közösség, mely lassan felemészti önmagát, felszámolja a múltat, de nincs helyette semmiféle jövőképe, így nem marad számára más, mint áldozattá válva bizonyítani létezésének és halálának értelmét.


2014. augusztus 31. vasárnap
15.00 – Csodaszarvas – a Duna Művészegyüttes gyerekelőadása.
A Duna Művészegyüttes legújabb gyermekelőadása a szarvast üldöző két ifjú, Hunor és Magor ősi legendáját eleveníti meg. Az alkotók célja, hogy kapcsolatot találjanak a mai világ gyerekei és e csodás történet között. Az álomszerű, látványos előadás a barátságról, kitartásról, a férfiasságról, de leginkább önmagunk megtalálásáról szól. A Kárpát-medence magyarságának táncaira és zenéjére támaszkodva olyan néptáncszínházi produkció készült a kisiskolás korosztálynak, amilyet az együttes a felnőtt generáció számára már több ízben bemutatott.
Az előadás után táncház várja a közönséget.

2014. augusztus 31. vasárnap
19.00 – Oblivion - Félédes feledés… - tango show
A Momentango Tango Company előadása
Az argentin tangóban mindenki megtalálja azt, amire a lelke éhezik. Benne van a nosztalgia, a vágy, a pillanat öröme, az érzékiség, a szenvedély, az ölelés biztonsága. A Momentango társulat a tangó ezer arcát mutatja meg felidézve az elmúlt másfél évszázad tangótörténeti korszakait. Magyarország legnépszerűbb táncosai varázsolják a színpadra a tangócsalád táncait: a bohém milongát, a kavargó valsot és a mágikus tangót, melyek Buenos Airesen és Montevidón kívül a világ más nagyvárosait is sorra meghódították. A hazai tangóélet jól ismert zenészei az aranykor slágereit éppolyan szenvedéllyel húzzák, mint Piazzolla modern ám a tradicionális tangóban gyökerező hangjait. Zenéjükkel – benne a tangó lelkének hívott bandoneon hangzásával – autentikus tangót játszanak a hol improvizatív, hol pedig koreográfiára épülő táncok alá.


Az előadás után tánctanítás.

Megközelítés:
A 16-os és 86-as autóbuszokkal a Clark Ádám tér felől.
A pesti Vigadótól ingyenes hajójárat indul a helyszínre.
A 19-es és a 41-es villamos a rendezvény ideje alatt nem közlekedik.


A belépés valamennyi programra ingyenes.

 

Forrás: Nemzeti Táncszínház

 

 

süti beállítások módosítása