Kiosztották a Magyar Teátrum Fesztivál díjait Szarvason

Augusztus 29-én, a Szarvasi Vízi Színházban tartották a Magyar Teátrum Fesztivál évadzáró díjátadó gáláját, amelyen Ukrajna függetlenségének évfordulójáról is megemlékeztek.

A díjátadó gála előtt kétoldalú ukrán-magyar kulturális megbeszélést tartottak Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Aleksander Zhuravchak, Ukrajna helyettes kulturális miniszterének részvételével. A Békéscsabai Jókai Színház és a Szarvasi Vízi Színház rendezte gálán a vízi színpadon bemutatott előadások közül a legjobb darabokat és színészeket díjazták.

 

hoppal

Hoppál Péter, Aleksander Zhuravchak és Fekete Péter

 

"A magyar kormány is aggodalommal hallgatja a Kelet-Ukrajnából érkező híreket, ugyanakkor minden eszközzel segítjük Ukrajna európai integrációját és a válság politikai megoldását, ebben számíthatnak Magyarországra" – fogalmazott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Szarvason, ahol Aleksander Zhuravchakkel, Ukrajna helyettes kulturális miniszterével folytatott kétoldalú megbeszélést a Szarvasi Vízi Színház évadzáró színházi gálája előtt. A két politikus a két ország kulturális kapcsolatainak újbóli megerősítéséről értekezett. Hoppál Péter a megbeszélések után elmondta: 1995-ben már született egy kétoldalú kulturális, oktatási és tudományos megállapodás, amely azonban néhány éve lejárt. Ezt a megállapodást kívánják most felújítani az egyeztetés eredményeképpen. Aleksander Zhuravchak arról beszélt: a fegyverek árnyékában különösen fontos a kultúra, hiszen ez az a terület, ahol igazán meg tudják mutatni, mit éreznek, hogyan gondolkodnak magukról az ukránok. Az ukrán helyettes kulturális miniszter elmondta: a megbeszélések októberben Ukrajnában folytatódnak.

 

A megbeszélés aktualitását az adta, hogy a gálaműsor részeként Ukrajna függetlenségének évfordulójáról is megemlékeztek. Ennek része volt a kherszoni Mikola Kulisa Színház Pontius Pilatus című - Bulgakov Mester és Margaritája alapján készült - előadása. A darabot orosz nyelven adták elő, az előadást pedig kivetítőn, magyar és angol nyelven feliratozva követhette a közönség.

 

poncius

Kép a Pontius Pilatus c. előadásból

 

A színházi fesztiválon adták át a Magyar Teátrumi Társaság immár hagyományos szakmai díjait, amellyel a legjobb darabokat és színészeket díjazták.

 

A megjelenteket házigazdaként és műsorvezetőként Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház és a Szarvasi Vízi Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke és Szabó László, a Magyar Teátriumi Társaság főtitkára köszöntötte.

 

Idén a legjobb előadásnak a Békéscsabai Jókai Színház Koldusopera című előadását találta a zsűri.

 

A legjobb rendezés díját Cseke Péter vihette el a kecskeméti Katona József színház Páratlan páros című előadásával.

 

cseke

 

A legjobb koreográfia díját a Pécsi Balett, a Pécsi Horvát Színház és a Pécsi Szabadtéri Színház közös előadásáért, A Jó, a Rossz, és a (Csúf) COLOS-ért Vincze Balázs koreográfus érdemelte ki.

 

A legjobb látvány díját a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, az egri Gárdonyi Géza Színház előadása érdemelte ki.

 

Legjobb női főszereplőnek Kara Tündét, a Békéscsabai Jókai Színház Jászai-díjas művészét találta a zsűri a Koldusoperában nyújtott alakításáért.

 

szarvasdijatado

 

A legjobb férfi főszereplő a Jászai-díjas Szerednyei Béla lett, a kecskeméti színház Páratlan páros című előadásában nyújtott alakításáért.

 

A legjobb férfi mellékszereplő díját Katkó Ferenc, a Békéscsabai Jókai Színház művésze a Koldusoperában nyújtott alakításért, míg Mikó István színművész a Turay Ida Színház Sugar – Van, aki forrón szereti című előadásában érdemelte ki.

 

A legjobb női mellékszereplőnek Molnár Erikát találta a zsűri, aki Tamási Áron Énekes madár című darabjában játszott, a Gózon Gyula Színház előadásában.

 

szarvasdijatado2

Fotók: A-Team / Petró Zsolt

 

A kiemelkedő csoportmunkáért különdíjat kapott Az ifjú cirkusz csillagai, a Magyar Cirkusz és Varieté előadása.

 

A legjobb ifjúságnak szóló előadás különdíját a Zentai Magyar Kamara Színház Sziget-kék című előadása érdemelte ki.

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

 

süti beállítások módosítása