A kárpátaljai magyar színjátszásról tárgyaltak Szarvason

A kárpátaljai magyar nyelvhasználat és színjátszás támogatására kérték az ukrán kulturális miniszterhelyettest a magyar színházigazgatók Szarvason.

A Szarvasi Vízi Színház évadzáró gáláját kétoldalú ukrán-magyar diplomáciai és szakmai megbeszélés előzte meg, melyen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Olekszandr Zsuravcsak, Ukrajna kulturális miniszterhelyettese a két ország kulturális kapcsolatainak újbóli megerősítéséről értekezett.


Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója határozottan kiállt kollégája, Fekete Péter kérése mellet, miszerint több figyelemmel és megértéssel visleltessenek a kisebbségi nyelvi kultúra iránt Kártpátalján.

 

szarvas

Fotó: A-Team/Petró Zsolt


Én magam is a határon túl születtem - mondta Cseke Péter az ukrán miniszterhelyettesnek - értem, tudom mit jelent, hogy az anyanyelvén juthasson valaki hozzá a művészetekhez, kultúrához.

 

Jó esély van a pozitív változások elérésére - nyilatkozta Fekete Péter, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke a kétoldalú nemzetközi szakmai megbeszélést követően. - Dr. Hoppál Péter remekül irányította a tárgyalásokat, s az Európa felé nyitni kívánó ukrán féllel most lehet komoly megállapodásokat kötni. Erre minden esély megvan - zárta gondolatait a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, akinek a meghívására érkeztek a diplomaták a Szarvasi Vízi Színházba.

 

Hoppál Péter a megbeszélések után elmondta: 1995-ben már született egy kétoldalú kulturális, oktatási és tudományos megállapodás, amely azonban néhány éve lejárt. Ezt a megállapodást kívánják most felújítani az egyeztetés eredményeképpen.


A megbeszélést követően elhangzottak a két ország himnuszai és közösen megtekintették a kherszoni Mikola Kulisa Színház Pontius Pilátus című előadását. A közel teltházas közönség álló tapssal jutalmazta a bemutatót.

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

süti beállítások módosítása