Készül a Rév Fülöp a Magyar Színházban - Címszerepben Ágoston Péter

Megkezdődtek a Magyar Színház idei első bemutatójának próbái.

1

 

A darabról:

 

Jeney Zoltán regényfolyamát, a Balatóniában éldegélő Rév Fülöp történetét Göttinger Pál, a színház főrendezője állítja színpadra.  Címszerepben, a színházhoz frissen szerződött Ágoston Péter. A humorban és kalandokban gazdag, mocsárjárással és tavi kalózkodásban sem szűkölködő előadást október 11-én mutatja be színház.

 

 

Göttinger Pál a Rév Fülöpről:

 

"A bemutató egy, az utóbbi években gyakorlatunkká vált sorozatba illeszkedne, mely sorozat elemei: új (KORTÁRS), magyar gyermekszínházi bemutatók a nagyszínpadunkon. Az utóbbi évek jó tapasztalatai (Rumini, Kisfiú és az oroszlánok, Égigérő fű, Almaszósz) arra ösztönöznek minket, hogy folytassuk ezt a sorozatot. Különösen úgy, hogy egy új, közérdeklődésre számot tartó gyerekkönyv-regényfolyamhoz kapcsolódhatunk.

 

Pal Gottinger

 

A Rév Fülöp egy tündöklő, kedves mese a legkisebbeknek és a 8-10 éveseknek egyaránt, amiben természetesen alapeszményekről (lovagiasságon keresztül: hűség, kitartás, rátermettség, barátság, éles elme, erős kéz stb.) van szó, de mégis játékosan kiforgatva: hősünk valójában nem hős, hősies tulajdonságait “véletlenül” ismerjük fel - ahogy ő maga is. Fülöp egy hősnek hitt lovaghoz szegődik fegyverhordozóul, akiről azonban kiderül, hogy nem az akinek mutatja magát. A jószívű, rátermett, de a legkevésbé sem hősies kisfiú az események közelében, később középpontjában találja magát, mi pedig úgy kísérjük végig a kis fegyverhordozót, mintha nem is ő lenne a főszereplő - hogy aztán nézőként vele együtt ismerjük fel, hogy nincs benne semmi, ami ne lenne meg mindannyiunkban, hogy a jó tulajdonságaink kimondva talán patetikusak és viccesek, de a tettek, azaz ez a fiúcska, akinek egyszerűen helyén van a szíve, közelivé és szerethetővé teszik őket.

 

Mindehhez a szerző nyelvi leleményének hála egy sosem látott, szívmelengető mesebeli ország tárul elénk - a Balaton vidéke. A hatalmas Csobánc király, a szörnyű kiliti-láz, az ízletes tördemic, a végtelen szántódpuszta, Akarattya hercegnő és a sok kis györök világa."

 

2

 

 

Jeney Zoltán

RÉV FÜLÖP

Tervezett bemutató: 2014. október 11.

Szereplők:

ÁGOSTON PÉTER
LOVAS ROZI
AUKSZ ÉVA
TÓTH SÁNDOR
LOSONCZI KATA
SZŰCS SÁNDOR
JEGERCSIK CSABA
PAVLETITS BÉLA
RANCSÓ DEZSŐ
SIMON ANDRÁS
SZATMÁRI ATTILA
TAKÁCS GÉZA

és a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei


Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ
Rendezőasszisztens: SZINAI ESZTER

Rendező: GÖTTINGER PÁL

 

 

süti beállítások módosítása