400 éve elfeledett darabot tűzött műsorára a Royal Shakespeare Company

Egy majdnem négyszáz évvel ezelőtt írt, kevéssé ismert darabot tűzött műsorára a brit Royal Shakespeare Company, amelynek művészeti igazgatója korábban a kritikusokhoz intézett felhívást egy 17. századi elfeledett gyöngyszem felkutatására.

 

A társulat John Ford 1633-ban született Love’s Sacrifice című darabját viszi színre a 2015-ös évadban - jelentette be Gregory Doran művészeti igazgató.
Dorant régóta próbálták rávenni az ítészek, hogy a társulat kasszasikerektől hemzsegő repertoárjában több helyet adjon a kevésbe ismert daraboknak.


Megelégelve nyaggatásukat, kihívást intézett a kritikusokhoz: álljanak elő egy olyan elfeledett 17. századi darabbal, amely a modern közönség számára is élvezhető. A művészeti igazgató ajánlatát elfogadó négy kritikus egy Doran által az "X-Faktorhoz" hasonlított folyamat során választotta ki a 16 javasolt darab közül a végső befutót.

 

the royal shakespeare company

 

A féltékenység pusztító erejéről szóló tragédiát - amelynek írott változatát annak idején "fejtörést okozó", "hiányosságokkal torzított", "kontármunkaként" jellemeztek a kritikusok - áprilistól júniusig láthatja a közönség a Swan Theatre színpadán - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.


Doran reményei szerint az elfeledett darab felkarolásával újra létjogosultságot kaphatnak az ilyen kevéssé ismert munkák. Mint hozzátette, a korszakból fennmaradt 600 műnek csupán "töredékét" állították színpadra, ám a nagy számok törvénye alapján biztosan akad köztük jó néhány igen jó darab.


Az RSC ősszel induló új évadában szerepel továbbá egy Othello-feldolgozás, Arthur Miller Az ügynök halála című drámája, A velencei kalmár és az ország különböző részeiből érkező amatőr színészekkel színpadra vitt Szentivánéji álom, amely turnéra is indul Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából, és dokumentumfilm is készül belőle a BBC jóvoltából.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása