A tanítónő lett a Városmajori Színházi Szemle legjobb előadása

Kiosztották a Városmajori Színházi Szemle díjait: a legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című előadása kapta. A legjobbak között elismerést kapott Lovas Rozi, Eperjes Károly és Sarkadi Kiss János is.

A Budapesti Nyári Fesztivál záró eseményeként pénteken átadták a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 10. és július 8. között megrendezett Városmajori Színházi Szemle díjait - áll a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.


A Városmajori Szabadtéri Színpadon az idén második alkalommal rendezték meg megújult formában a színházi szemlét, amelynek programját Karsai György egyetemi tanár, kritikus, Pécsi Júlia producer és Nagyszentpéteri Miklós balettművész válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából, a teátrumok ajánlását is figyelembe véve.


A szemlén, amelyet idén is kiemelt érdeklődés kísért mind a szakma, mind a közönség részéről, hét vidéki és határon túli színház egy-egy előadását mutatták be. Az produkciókat három tagú szakmai zsűri - Keszthelyi Kinga dramaturg, Szalay Marianna színművész és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója - hat kategóriában díjazta.

 

a tanitono miskolc

A tanítónő (fotó: mnsz.eu)


A legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című előadása, Rusznyák Gábor rendezése kapta, a darab főszereplője, Lovas Rozi alakításáért pedig elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat.


A legjobb férfi főszereplőnek Eperjes Károlyt választották a Veszprémi Petőfi Színház Adáshiba előadásában nyújtott alakításáért. A legjobb mellékszereplő Sarkadi Kiss János, a kaposvári Csiky Gergely Színház Hippolyt, a lakáj című előadásában megformált szerepéért.


A legjobb rendezés díját Kokan Mladenovics kapta az Újvidéki Színház Opera Ultima című előadásának koncepciójáért és formabontó színházi nyelvezetéért.


A különdíjat a zsűri Czukor Balázsnak és Khaled-Abdo Szaidának ítélte oda a Mágnás Miska nagyoperett átírásáért. A darabot a szombathelyi Weöres Sándor Színház mutatta be a szemlén.


A nézők az idén is szavazhattak a színház honlapján a legjobb előadásra. 426 szavazat érkezett, a nyertes pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Parasztopera című, Szikszai Rémusz rendezte előadása lett 109 vokssal.


A közönségzsűri díját a Pécsi Nemzeti Színház és Horgas Ádám rendező kapta a 39 lépcsőfok című előadásért.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása