Csukás- és Pozsgai-ősbemutatóra készül a Szegedi Nemzeti Színház

Bár nehéz anyagi környezetben kell létezni, a Szegedi Nemzeti Színházban a korábbi évekhez hasonlóan idén is 14 bemutatót tartanak, amelyek között három ősbemutató is lesz, Pozsgai Zsolt, Csukás István és Marco Tutino egy-egy darabja - mondta el a pénteki évadnyitón a teátrum igazgatója.

Gyüdi Sándor kifejtette: a repertoárban lesz három opera - négy operából, mert az egyik este két egyfelvonásosból fog állni -, egy klasszikus operett, két balett, hat színmű, valamint két gyerekdarab.


A bemutatók megoszlanak a két játszási helyszín között, hiszen hetet a Nagyszínházban, hetet pedig a Kisszínházban tartanak. Emellett értékes, de kisebb létszámú közönséget érdeklő egyéb produkcióknak ad helyet a Korzó Zeneház.

 

Három ősbemutató lesz az évadban: Pozsgai Zsolt a színház felkérésére írta A vasgróf című, Tisza Istvánról szóló darabját, amelyet a magyar dráma napján láthat először a közönség. Bár a Szegedről elkerült Armel operafesztiválon Budapesten már korábban is látható lesz Marco Tutino egyfelvonásos operája, Szegeden decemberben szintén ősbemutatónak tekintik, hiszen még az ötlete is Szegeden született. Tutino művét Gaetano Donizetti vígoperájával, a Farsangi kalamajkával állítják párba, ez utóbbi előadása magyarországi bemutató lesz.

 

Szintén vadonatúj mű Csukás István Szökevény csillagok című zenés darabja, a mű zenéjét Nagy Imre Erik szerezte.

 

Szegedi Nemzeti Szinhaz

 

A magyarországi bemutatók közé tartozik még Mary Shelley Frankenstein című színműve. Az első világháború kitörésének évfordulójával összefüggésben három darab is említhető: A vasgróf, a Svejk és a Kurázsi mama. Bár az Armel operafesztivál elkerült Szegedről, nem marad szegediek nélkül, hiszen ott mutatkozik be a Tutino-opera, és jövőre is meghívták már a társulatot. Emellett megrendezik az évad végén a mára kedveltté vált Finálé fesztivált, és idén is tartanak egyetemi nyílt napot.


A rendezői gárda igen színes lesz az évadban - mondta Gyüdi Sándor. Az álladó rendező, Bodolay Géza mellett a visszatérők közt van Keresztes Attila, Sándor János és Toronykői Attila. Hosszú idő után újra dolgozik Szegeden Galgóczy Judit, Anger Ferenc, Hollós Gábor, Bagó Bertalan, Tasnádi Csaba és Tóth Miklós.

 

A színházba új alkotók is érkeztek. Mások mellett a teátrum csapatát Hodu Péter színművész, az énekkart Himmer Veronika, Kovács Éva, Toronykői Horák Renáta, Bocskai István, Rákai István, a tánckart pedig Stefanik Kata, László Lívia, Szalai Olimpia, Szőke Fruzsina és Klökler Tamás erősíti.

 

Idén a család által alapított Simándy-díjat Szerekován János érdemelte ki - ezt az egykori énekes özvegye jelentette be az évadnyitón. A társulat a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja címet adományozta Fekete Gizinek és Molnár Lászlónak. A Szegedi Nemzeti Színház örökös mestere címet Bodnár György fodrásznak ítélték.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása