Visszanéző - Legendás művészek portréiból nyílik kiállítás

Legendás művészekről, köztük Latinovits Zoltánról, Darvas Liliről, Déry Tiborról és Illyés Gyuláról készült portréit mutatja be Szalay Zoltán fotóriporter azon a kiállításon, amely Visszanéző címmel péntektől látható az Örkény Könyvesbolt Cultiris Galériájában Budapesten.

Az október közepéig látható tárlat 23 felvétele 1958 és 1992 között készült egyéni vagy csoportos portré, amelyen olyan nagy művészek láthatók mint Déry Tibor, Amerigo Tot, Solti György, Mándy Iván, Psota Irén vagy Vásáry Tamás - mondta el Szalay Zoltán fotóriporter az MTI-nek.


Az egyik csoportos portré a Magyar Rádió klasszikus szappanoperájának, a Szabó családnak a 100. adásán készült a szereplőkről: Gobbi Hildáról, Szabó Ernőről, Garics Jánosról, Balogh Erzsiről, Benkő Gyuláról és Vörösmarty Liliről.


Nádas György, Markos József, Boncz Géza hármasa látható a kiállítás legújabb, 1992-es felvételén, míg a legkorábbi fotó egy kispesti kocsma vitázó szereplőit mutatja 1958-ból.


Szalay Zoltán elmondta: egy jó portré elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy a fotós jól ismerje a szereplőt, hiszen az arcon túl a személyiséget is vissza kell adni a képen, amelyhez sok munkára és előkészületre van szükség - hangsúlyozta.

 

psota szalay

Psota Irén (fotó: Szalay Zoltán)


"Részben ismertem a képek szereplőit, részben megpróbáltam őket megismerni, és minden portrém alanyából előzetesen felkészültem" - jegyezte meg.
Szalay Zoltán szerint minden képnek megvan a története. Psota Irén például akkoriban, amikor a kiállításon látható portré is készült róla, az Elektrában játszott. Szalay a fotózáskor megkérte arra, hogy vegye fel azt a parókát, amelyet a darabban viselt. A színész azonban nem volt elégedett a végeredménnyel - hangsúlyozta.


"Én mondtam neki, hogy nézd meg még egyszer a szemedet" - idézte fel, hozzátéve, hogy Psota újra megvizsgálta a róla készült portrét, majd kijelentette: "Ilyen képet rólam még soha nem csináltak" - emlékezett vissza a fotóriporter.


Szalay Zoltán 1935-ben született Budapesten. 1954 és 1964 között a Főfotó riportosztályán dolgozott fotóriporterként. 1964 és 1984 között a Tükör című hetilap fotóriportere, 1985-től 90-ig a Magyar Hírlap, 1990-től 1992-ig a Kurír, 1993-tól 1995-ig a Blikk fotórovat vezetője volt. 1975-től három évig tanított a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskola fotó tanszékén. 1978 és 1990 között a Fiatal Fotóriporterek Stúdiójának vezetője volt.


Nevéhez fűződik az első sajtófotó kiállítás, amelyet 2008-ig ő rendezett. Munkásságáért több elismerést kapott, köztük 2000-ben Táncsics Mihály-díjjal, és Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása