Ezeregyév - Újra látható az ExperiDance a RaM-ban

Megelevenedik a magyar történelem a RaM Colosseum színpadán október15-én. Az ExperiDance Produkció előadása immár több mint 500. alkalommal látható.

D9DU7142

 

Az alkotók ajánlója:


Az ExperiDance Produkció Ezeregyév című előadását 2000. március 15-én láthatta először a nagyközönség a Szolnoki Szigligeti Színházban. 14 év alatt több mint 500 alkalommal bizonyította be a színpadon, hogy igenis van igény a hagyományok megismerésére, átadására.


A huszonegy történelmi kép mellett a néző betekintést nyerhet színes múltunk mellett még ennél is változatosabb tánckultúránkra, a marosszéki forgatóstól kezdve a délalföldi lábfigurákig.

 

 

 

A Teremtés jelenetében az erdélyi cigánytánc, a szászcsávási motívumai elevenednek meg. Az angyalok és az ördögök a gyimesi féloláhos lépéseit, míg a sámánok a moldvai figurákat járják. Emellett láthatók még a marosszéki forgatós páros tánc lépései valamint a román kaluser, a keménytelki és a széki rikatempó mozdulatai, illetve a vajdaszentiványi forgatós elemei is.

 

A második felvonásban a török uralom időszakát a nyírségi cigánytánc és az erdélyi, szászcsávási mahalava eleveníti meg. A kuruc kort az erdélyi román hajdútánc, a Haidau valamint a szintén erdélyi párostánc, a keménytelki hategana lépései jellemzik. A koreográfia alapjait képezik még az erdőbényei bodnártánc, az ördöngősfüzesi és örkői csapásolás, a délalföldi lábfigurák, valamint a lakocsai csizmaverős.

 

 

süti beállítások módosítása