250 programmal vár a CAFe Budapest Fesztivál

Megújult formában, 47 helyszínen csaknem 250 komoly- és könnyűzenei koncerttel, táncelőadással, kiállítással, irodalmi és egyéb programokkal várja a közönséget október 3-tól 19-ig a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a szeptember 4-én tartott sajtótájékoztatón közölte: a CAFe Budapest 724 millió forintos költségvetéséből 600 milliót a kormány biztosít.

 

Tarlós István főpolgármester elmondta: a Magyar Turizmus Zrt., a Budapesti Turisztikai és Fesztiválközpont (BTFK), valamint a Művészetek Palotája (Müpa) együttműködésében megvalósuló CAFe Budapest programjában éppúgy jelen lesz a modern táncművészet, mint a dzsessz, a színházak széles kínálatot mutatnak be Euripidésztől Arthur Millerig, de képzőművészeti vásár és operaverseny is várja a közönséget.

    

cafebp

 

Bán Teodóra, a BTFK ügyvezetője hangsúlyozta: rendkívüli lehetőség a kormány és a főváros együttműködése, ennek köszönhetően olyan fesztivál jöhet létre, amely Európában is az elsők között van.
    

Káel Csaba, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója elmondta: 6 bemutató, 9 ősbemutató és 7 Magyarországon eddig soha nem látott produkció mellett 84 ingyenes rendezvény szerepel az idén új arculattal jelentkező fesztivál programjában.
    

A CAFe Budapest partnerrendezvénye többek között Közép-Európa vezető kortárs művészeti vására, az Art Market Budapest; a Design Hét; az Armel Operaverseny és Fesztivál, valamint a Magyar Filmhét, de a Design Terminál szervezésében megvalósuló Central European Fashion Days is szerepel a programban, többek között a Gombold újra! öltözéktervezési pályázat záróeseményével.
    

lauriea mupa

 Laurie Anderson

 

Az idén 70 éves Eötvös Péter tiszteletére több helyen is hallhatóak lesznek a zeneszerző művei, Budapestre látogat Laurie Anderson és Gilbert Varga; Daniele Finzi Pasca, a világ egyik legfoglalkoztatobb rendezője személyes ihletésű darabjával érkezik, míg az Amadinda Ütőegyüttes a tajvani Ju Percussion Groupot hívta meg - adott ízelítőt a programból.


Káel Csaba kiemelte Parti Nagy Lajos irodalmi estjét és Fassang László Etűdök géporgonára című koncertjét, valamint elmondta, hogy a Müpa mellett egy 400 személyes cirkuszi sátor is épül a fesztivál idejére, amelyben fellép mások mellett a Recirquel, a The Tiger Lillies és Nina Hagen is.
    

parisejjel

Recirquel Újcirkusz Társulat: Párizs éjjel

 

Fontos partner az A38, olyan komoly fellépőkkel, mint St. Vincent, Tycho és Benjamin Clementine, míg négy romkocsma 12 napon keresztül irodalmi vándorcirkusznak ad otthont. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Mai Manó Ház rendezi a Fotóutca fesztivált, a Ludwig Múzeumban pedig Tolvaly Ernő-kiállítás nyílik.
    

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója újságírói kérdésre elmondta: a tavaszi fesztivál után a CAFe Budapestnek is stratégiai médiapartnere az MTVA, amely számos felületen harangozza be, illetve sugározza a fesztivál produkcióit.

 

A fesztivál bemutatja a Prágai Nemzeti Színház, a Pozsonyi Nemzeti Színház és a Vígszínház színháztörténeti jelentőségű koprodukciós előadását 1914 címmel, a világhírű Robert Wilson rendezésében. A részletes program a cafebudapestfest.hu oldalon található.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

 

süti beállítások módosítása