10 bemutatót tervez a Kolozsvári Állami Magyar Színház

10 bemutatót tervez az idei évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház - jelentette be Tompa Gábor, a színház igazgatója.

A társulat 222. évadjában emellett felolvasószínházi produkciókkal és alkalmi programokkal is készülnek, emellett a korábbi évadok 21 előadását tartják műsoron.

 

Tompa Gábor, a társulat vezetője elmondta, hogy október elején két bemutatót tartanak. A nagyszínpadon Georges Feydeau és M. Desvallires Vidéki jegyesek című bohózatát a bukaresti Alexandru Dabija állítja színre, a stúdióteremben pedig a jelenleg Szlovéniában alkotó Nona Ciobanu rendezi meg saját darabját. Az Aki elzárja az éjszakát című kétszemélyes darab egy volt náci tiszt és egykori áldozata késői szerelmi története. 

 

pressconf huntheater bi-8179


Januárban Tompa Gábor rendezésében kerül színpadra Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámája. A stúdióteremben pedig Sinkó Ferenc rendezésében mutatják be a Csehov nyomán készülő Hattyúdal című mozgásszínházi előadást. 

Csokonai Vitéz Mihály klasszikusa, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak márciusban kerül színpadra Keresztes Attila rendezésében, Franz Xaver Kroetz A vágy című drámájának a bemutatására a színház épületén kívüli teret keresnek. A darabot Albu István rendezi.


A társulat Dés László, Geszti Péter és Békés Pál A dzsungel könyve című musicaljével kíván igazodni ahhoz, hogy 2015-ben Kolozsvár lesz Európa ifjúsági fővárosa. Az előadással a fiatal közönséget szólítják meg. 


Az évad végén Vivian Nielsen Hullámtörés és George Tabori Rekviem egy kémért című stúdióelőadásával készülnek közönség elé állni. Egyiket Tom Dugdale, másikat Mihai Maniutiu rendezi. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója Jevgenyij Lvovics Svarc Az árnyék című műve lesz Niky Wolcz rendezésében. 


Az intézmény november 26. és december 7. között negyedik alkalommal szervezi meg Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált, a társulat pedig az őszi időszakban négy romániai fesztiválon is részt vesz. Novemberben Georg Büchner Leonce és Léna című, Tompa Gábor által rendezett előadásával készülnek Budapestre. A Thália színházban tartandó előadást a tervek szerint a közmédia rögzíti. 


Visky András, a színház művészeti vezetője hozzátette, a társulat felolvasószínházi előadásokkal akar közvetlenebb kapcsolatot teremteni a nézőivel, de emellett a Magyar Kultúra Napjára, a Színházi Világnapra és a Költészet Napjára is alkalmi produkciókkal készül.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása