„Ég és föld között itt áll a padlás…” – Premier Tatabányán

A Harangi Mária rendezésében készülő musicalt szeptember 27-én mutatják be a Jászai Mari Színházban. A padlás a 25. jubileumi évad első nagyszínpados premierje.

A rendező a Magyar Teátrumnak mesélt arról, hogy mit jelent számára a félig mese, félig musical.

 

"Ez egy olyan ritka darab, ami a nézők életkorát tekintve igazán tág teret enged egy színház számára az előadás játszását illetően. A szerzők eleve azt írják, hogy 9-99 éveseknek ajánlják darabjukat és ebből nyilvánvalóan a gyerekek megjelölése éppúgy érdekes, mint a felnőtteké. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy ez a történet a halálról, az elmúlásról mesél, amit egy bizonyos életkor alatt nem kell feltétlenül színházban feszegetni. Sokkal inkább a szülők, nagyszülők feladata az, hogy az egészen kicsi gyerekekkel erről a témáról a családon belül beszélgessenek, segítsék őket akkor, ha mindezzel netán az életben szembetalálkoznak.

 

Ha azonban a nagyobb gyerekekkel, fiatalokkal a felnőtt nézők eljönnek a színházba és megnézik ezt az előadást, biztos vagyok benne, hogy az átélt élmények alapján elindulnak olyan beszélgetések a különböző korosztályok között, melyek az elmúlásról szólnak. Egyébként pedig azt gondolom, egy bizonyos életkoron túl a halállal, eleve az élet nagy kérdéseivel találkozva, mindenkinek foglalkoznia kell azzal, mit, hogyan érdemes csinálni, amíg itt vagyunk, illetve, hogy mi lesz velünk a halál után. És nyilván mindenki megtalálja a maga válaszát ezekre a kérdésekre. Természetesen A padlás is ad egyfajta választ, de nem akar a nézőre erőszakolni semmit, olyan választ ad, amiben meg lehet nyugodni, mindenféle felesleges belemagyarázás nélkül" – mondta Harangi Mária, aki arra is kitért, hogy A Padlást már rengetegszer, rengeteg formában elmesélték.

 

l44213437741991255254

Harangi Mária

 

"Lehet azt az utat választani, hogy eleve elemeled a mesét és áttételesen foglalkozol a történettel. Egy másik lehetőség úgy nyúlni ehhez a darabhoz, mint aki először találkozik vele és olyan nézőknek megmutatni valamit a szépségéből, akik szintén először találkoznak a történettel. Inkább az utóbbi utat választva szeretném A padlás realistását megmutatni, ennek a mesének az elsődleges szintjén mozogni és ezen belül bizonyos pillanatokat elmélyíteni, illetve innen olyan szférákba emelkedni, ahonnan nézve valódi, nagy titkokról beszél a színpadon a történet." – tette hozzá.

 

 

Ahol minden szellem látható...:

 

Szuperintelligens számítógép, körözött betörő, időzített bomba, rádiójelek fényév távolságra, és persze holdfény, pókháló... Egy ócska padlás, csak olyan, mint százezer másik, iszonyú piszok van... És mégis: ez az a hely, ahol kelet és nyugat összeér, ahol a fény a sötéttel összefér, ahol minden szellem látható, és minden szólam hallható, ahol nem fáznak a csillagok, s ahol emlékünk majd élni fog. A hely, ahová tartozunk, s ahol néha másról álmodunk. Így hiszi a négy elfelejtett mesehős, s itt várják be a Révészt, aki átsegíti őket oda, ahol ők élnek: az örökre szépek. S persze eközben az is kiderül, miért jó embernek lenni, a földön élni - szeretni, vágyódni, gondoskodni valakiről, szilvásgombócot enni vagy épp csak az unokák miatt zsörtölődni...


A félig mese-félig musical szól mindenkinek: 9-99 éveseknek, határtalanul. Egy a fontos: a szellemeket csak az láthatja, akinek a szíve olyan romlatlan és tiszta, mint a gyermekeké.

 

presser-g-sztevanovity-d-horvath-p-a-padlas-474-279-53794

 

Presser Gábor – Sztevanovity Dusán: A PADLÁS
félig mese - félig musical 9-99 éves korig
Szövegkönyv: Horváth Péter és Sztevanovity Dusán

 

Szereplők:

Dévai Balázs, Erdélyi Tímea, Egri Márta, Kardos Róbert, Juhász Levente,

Szabó Emília, Mihály Csaba, Megyeri Zoltán, Végh Péter,

Honti György, Maróti Attila, Kaszás Mihály

Rendező: Harangi Mária

 

Forrás: jaszaiszinhaz.hu, Magyar Teátrum

 

süti beállítások módosítása