Jön a 11. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny

Tizennegyedszer rendezik meg a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt a magyar dráma napja alkalmából az Újvidéki Színházban szeptember 21-én.

A színház honlapján olvasható leírás szerint a résztvevők most is az elmúlt évek hagyományait követik. Ez azt jelenti, hogy három szerző - ezúttal Balázs Attila, Bencsik Orsolya és Sándor Zoltán - a Magyar Szó című újvidéki napilap aktuális számából véletlenszerűen kihúzott címre néhány óra alatt drámát ír. Ebből kell a többieknek 24 óra alatt színházi előadást létrehozniuk.

 

ujvidek

Fotó: vmmi.org


A kapott szöveget a három rendező - Antal Attila, Sebestyén Aba és Sorin Militaru - néhány óra alatt színpadra alkalmazza, majd a vajdasági magyar színházak társulatainak segítségével előadja. Az előadásokban, amelyeket október 21-án este láthat a közönség, az Újvidéki Színház társulata mellett a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának, a Kosztolányi Dezső Színháznak, a Zentai Magyar Kamaraszínháznak, a szabadkai Gyermekszínháznak a színészei, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia diákjai vesznek részt.


A drámaírókat, rendezőket, előadásokat és színészeket a Balogh Tibor színikritikusból és dramaturgból, G. Erdélyi Hermina színésznőből és Németh Ákos drámaíróból álló szakmai zsűri véleményezi és díjazza.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása