Szeptembertől az Átriumba költözik a Hitgyógyász

Szeptember 30-ától az Átrium Film-Színházban látható Brian Friel Hitgyógyász című darabja. A korábban az Ódry Színpad öltözőjében játszott előadást az új helyszínen különleges körülmények között láthatják: mindig talált térben, az adott közeghez alkalmazkodva nézheti a kis létszámú közönség, amely ezúttal a színpadon foglal helyet.

 

hitgyogyasz feherlaszlo foto korodidaniel

Fehér László (fotó: Kóródi Dániel)

 

Az Átrium ajánlója:

 

A Hitgyógyász három egymáshoz láncolt ember története. Francis Hardy (Frank) különleges tehetségű ember: kézrátétellel gyógyít, azonban a csodatételre egyre ritkábban képes. Skócia és Wales apró falvaiban turnézik „műsorával”, áporodott templomi termekben tartja szeánszait a helyi betegeknek és nyomorékoknak; ám az „isteni adomány”, a kétségek, és a képesség megbízhatatlansága egyre jobban felőrlik a férfi életét.


És nem csak az övét: az útitársaiét is. Felesége, Grace szerelmes Frankbe, követi mindenhová, miközben a férfi folyamatosan bántja és megalázza őt, nem ismeri el a feleségének. Frank menedzsere, Teddy a mutatványosok sekélyes világából, dudán játszó kutyák és madárnyelven beszélő nők mellől kerül a férfi mellé; utazásaik során beleszeret Grace-be, amit el kell hallgatnia, és soha semmilyen viszonzásra nem talál.

 

hitgyogyasz ostorhazibernadett foto korodidaniel

Ostorházi Bernadett (fotó: Kóródi Dániel)

 

A darab a három szereplő visszatekintő monológjaiból épül fel: történetük Frank nagy, llianbethiani csodatétele (Wales), Grace halva született gyermekének kinlochbervie-i eltemetése (Skócia), illetve Frank Írországba való visszatérése és egy ballybegi kocsmában bekövetkező halála köré szerveződik. Ahogy Fehér Balázs Benő, az előadás rendezője fogalmaz: az igazságot sok egymásnak ellentmondó információból, elhallgatásból, önámításból, önhazugságból és relativizálásból kell a nézőnek összeraknia.

 

hitgyogyasz banbalint foto korodidaniel

Bán Bálint (fotó. Kóródi Dániel)

 

„Brian Friel Hitgyógyász című darabjával éppen azt kutatják a növendékek, hogy meddig mehetnek el önkiadásban, lélekfeltárásban, hol van a tehetségük határa, tehetségesek-e egyáltalán, űzhető-e ez a mesterség a személyiség deformálódása nélkül? És egyáltalán, mi az igaz, mi a hamis, mit lehet elérni szuggesztióval, hogy lehet manipulálni, és annak, aki manipulál milyen kételyei támadhatnak, netán hogyan őrölheti fel saját személyiségét?” - írta Bóta Gábor a Népszava hasábjain.


A produkció – amelynek sajátos műfaja: várjuk a csodát két részben – a Színház- és Filmművészeti Egyetem idén végzett, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor vezette színészosztályának nagy szakmai sikert aratott vizsgaelőadása, ami korábban a POSZT-on és a kecskeméti SZÍN-TÁR fesztiválon is látható volt. A Kultúrbrigád, az Átrium és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös előadásában Fehér László, Ostorházi Bernadett és Bán Bálint láthatóak.

 

Forrás: Átrium Film-Színház

 

süti beállítások módosítása