Bertrand de Billy karmester otthagyja a Bécsi Operát

Bertrand de Billy, a Bécsi Állami Opera francia karmestere otthagyja az intézményt, ezzel kevesebb mint két hét alatt már a második szárkarmesterét veszíti el az operaház - írta a bécsi Kurier keddi kiadása.

Bertrand de Billy elmondta: nem hajlandó Dominique Meyer igazgatóval dolgozni, indokai közt a "lojalitás hiányát" és a "tisztességtelenséget" említette.


 "Dominique Meyer hivatali ideje alatt a Staatsoper című fejezetet lezártnak tekintem" - idézte a lap de Billyt.

 

Bertrand de Billy


Az ellentét az igazgató és a francia művész között egy zenei ütem miatt robbant ki márciusban, amikor Wagner Lohengrin című művét próbálták - idézte a Kurier a karmestert. Miután de Billy nem volt hajlandó folytatni az opera vezénylését, Meyer azt mondta neki, új produkciókat ettől kezdve nem dirigálhat.


Meyernek a Lohengrin-affér után "nem volt bizalma többé" a francia karmesterben - írta a lap. De Billy hangsúlyozta: világossá vált, ezek után nincs értelme tovább ottmaradni.


Franz Welser-Möst, az operaház zenei igazgatója szeptember 5-én jelentette be, hogy elhagyja az intézményt, mivel az operaház művészi irányáról "eltérőek a nézeteik".


Bertrand de Billy elmondta: megérti és tiszteletben tartja Welser-Möst döntését, ugyanakkor távozását ő már sokkal korábban elhatározta, mint hogy kollégája felmondása nyilvánossá vált volna.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása