A Nagyvárosok Máriája - Előbemutató a SzínházPONT-ban

Szeptember 17-én a Keleti István Művészeti Iskola 'Túlélők' c. produkciója, valamint a Rába Roland rendezésében, Láng Annamária főszereplésével készült Piazzolla-opera, A Nagyvárosok Máriája előbemutatója látható a Színházak Éjszakája fesztiválközpontjában.

16 órától a Keleti István Művészeti Iskola (KIMI) Túlélők című előadása látható Keserű Imre tanítványaitól. A darab alcíme: Panoptikum és talk-show nagy drámák szereplőivel.

 

19 órától A Nagyvárosok Máriája című előadás tekinthető meg. Egy "női történet tangóban elmesélve", a főszerepben Láng AnnamáriávalRába Roland rendezésében, a Mezítlábas Zenészek Quintettjének közreműködésével. Az alkotók ajánlója szerint Astor Piazzolla - minden idők tangókirályának - egyetlen operáját mostanáig nem ismerhette meg a magyar közönség.

 

lang

Fotó: Mezítlábas Zenészek

 

Maria de Buenos Aires - a harmonika hangja által megidézett prostituált - karaktere nem csupán az operában, hanem Piazzolla tangódalaiban is felbukkan. A Nagyvárosok Máriája koncertszínházi produkció stábja egy körülbelül egy éves előkészítő munkafolyamat eredményeképp Magyarországon elsőként kapta meg Astor Piazzolla argentínai jogutódjaitól az engedélyt az operarészletek és tangódalok magyar nyelvű bemutatására.

 

Az így létrejött  Piazzolla-est erejét a szürreális képekben burjánzó latin-amerikai költészet és a zeneszerző lenyűgöző, a tangózenét újragondoló kompozíciói adják. Maria melankolikus és érzéki alakja, ahogy - Láng Annamária alakításában – végigkísért a „gyászban dorbézoló városon”, sokrétűen és kíméletlenül ábrázolja a női sorsot.

 

A 60-as években született mű - melynek női főszerepét Piazzolla szerelme, későbbi felesége mutatta be - a korabeli Argentínában igazi botránykő volt, magát a szerzőt az akkori tangó konzervatív őrzői éppúgy támadták, mint a katolikus egyház, aki követelte a mű szövegének cenzúrázását.

 

 

A SzínházPONT Színházak Éjszakája karszalaggal, vagy a résztvevő teátrumok bármelyikébe szóló érvényes színházjeggyel ingyenesen látogatható.

Cím: 1056 Budapest Szabad sajtó út 5. (Az egykori Budapest Galéria helyén)

A SzínházPONT további programja itt található.

 

 

süti beállítások módosítása