Elkészült a marionettbábszínház az Esterházy kastélyban

Elkészült a felújítás alatt álló Esterházy kastély rekonstrukciós projektjének egyik látványeleme, a barokk marionettbábszínház.

A Pegazus Színház sikeresen pályázott a Magyarországon ritkaságnak számító marionett-bábszínház kialakítására, amely a barokk kastély nyugati szárnyában kapott helyet.

 

“A barokk kornak a marionettszínház volt az egyik népszerű szórakozási formája. A marionett a kastélyszínházak és a főúri színjátszás fontos elemét képezte. Ezen előadások számára az Esterházyak például Fertődön külön színházépületet is emeltettek” - mutatott rá Végh Zsolt, a Pegazus Színház színész-igazgatója a Naplóban.

 

marionett

 

Arról is beszámolt, hogy a marionett-bábszínház működéséhez 17 darab, fából faragott, barokk ruhába öltöztetett báb készült, amelyek egy grófi udvartartást ábrázolnak: van közöttük például báró, gróf, grófnő, inas, komorna, puttó, kötéltáncos, lantozó komédiás és udvari bolond.

 

“A marionettszínház több részből áll, ezek közül az egyik az öltöző, ahol három életnagyságú, barokk ruhába öltöztetett bábu lesz látható a színpadi készülődés eszközeivel, fodrász- és sminkes kellékekkel. Így a látogató jobban el tudja képzelni, hogyan is készültek az előadásra a színészek. Az öltözőből a színpadra lehet eljutni. Ez előtt található a nézőtér, itt kis taburetteken zsámolyok vannak elhelyezve. A proszcénium falat - amit a közönség a térbe lépve azonnal megpillant - barokk formára, többek között aranyozott, faragott díszekkel, Esterházy-címerrel és angyalszoborral készítettük el. A kastélyban a mai kor kihívásainak megfelelő színház épült modern világítással és hangtechnikával” – árulta el Végh Zsolt.

 

Sarkadi Nagy László, a Pegazus rendezőigazgatója hozzáfűzte, a marionettszínház elbontható lesz a színpadról, ahol így élő színházi műfajok is helyet kaphatnak. Mint mondta, a pályázathoz kapcsolódóan többféle jelmezt, kosztümöt, maszkot, díszletet, tehát egy komplett belső berendezést is elkészítettek. A marionettbábszínház megnyitásának időpontja - az Esterházykastélyban zajló felújítási munkálatok miatt - még nem ismert.

 

Forrás: Napló, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása