Két Hamupipőke bemutatóra készülnek Miskolcon

Az új évad a hagyományokhoz híven gyermekeknek szóló előadással indul: a Miskolci Balett ugyanarra a zenére, ugyanazzal a látvánnyal kétféle Hamupipőke előadást mutat be a Miskolci Nemzeti Színházban.

 

miskolc

Fotó: mnsz.hu

 

A miskolci színház ajánlója:

 

A Miskolci Nemzeti Színház Balett Együttese a zenei kubizmus apostolaként emlegetett világhírű orosz zeneszerző kompozíciójára készítette el előadását egymástól stilisztikailag alapvetően eltérő két változatban. Gyermekek számára a klasszikus balett hagyományai mentén, felnőtt közönsége számára pedig a kortárs tánc eszközeivel. Prokofjev modern hangvételű, gyakran kemény zenéje, karikírozó, groteszk melódiái, meghökkentő harmóniavilága, mozgékony, kifejező dallamossága és fanyar szellemessége mögött is érzékelhető megejtő lírája nagyszerű alapot kínált mindkét koreográfiai variáció megalkotásához. 

 

A klasszikus változat hűen a meséhez a felnőtté válás és a szülőktől való elszakadás problémakörére koncentrál. Szimbólumokba rejti ijesztő, néha kilátástalanul gyötrelmes, vagy megoldhatatlannak tetsző konfliktusait, humorban oldja fel azok kegyetlen, vagy egyenesen horrorisztikus mozzanatait. Metaforikusan jeleníti meg a történet mélyén megbúvó, a gyermeki lélekben kétségbeesést és félelmet keltő motívumokat, majd varázslatok, tündéri lények, és mesebeli, állatokban megtestesülő lelki társak segítségével tereli a hősnőt a boldog vég, és egyben felnőtt lénye megtalálása felé.


A kortárs feldolgozás a felnőtt közönség számára jóval szerteágazóbb és bonyolultabb konfliktusrendszert állít fel, merészebben kifejt olyan, a másik változatban csak érintett pszichológiai mozzanatokat, mint például az ödipális kötődés, a testvérféltékenység, az anya halála miatti bűntudat projekciója, valamint a vezeklés általi megszabadulás motívuma. Ez a változat az apa aspektusának is teret ad, bonyolultabban, két szemszögből tekint a történetre.

 

Az előadás rendező-koreográfusa Kozma Attila, a Miskolci Balett vezetője.

 

hamupipoke

Hamupipőke (fotó: mnsz.hu)

 

A Miskolci Balett nagy változáson ment át a nyár folyamán, hiszen hat új tagja is lett a csapatnak. Catherine Moore Ausztráliából érkezett Miskolcra, miután elvégezte tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Szeles Viktória és Mohai Cintia a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola tanulója volt, Szűcs Boglárka a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett diplomát klasszikus balett szakon. Maurer Milán Augsburgban az Otevrel Balettschule-ban és a Wiener Staatsoper Balettschule-ban szerzett képesítést, Széphalmi Pál pedig szintén a Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott néptánc szakirányon. A Miskolci Balett a „régiekkel” együtt most 15 tagot számlál.


Éppen fél éve Sterbinszky László balettmester is Miskolcra érkezett a Nemzeti Balett-től, és azon dolgozik, hogy a táncosok technikai tudását, erőnlétét fejlessze.

 

A Hamupipőke próbafolyamata közben a társulat részt vesz az egri Stúdiószínházak Találkozóján is, melyen a hazai táncélet jeles szereplői mutatják be produkcióikat. A 4kívánság című előadás utazik Egerbe, ami az elmúlt évek sikeres produkcióiból összeállított válogatás. A vendégszereplése szeptember 18-án kerül sor.


Október 4-én a Nemzeti Táncszínház meghívására Budapesten, a művészeti élet központjában, a Művészetek Palotájában lép fel a Miskolci Balett, ahol világhírű együttesek is megfordultak már. Itt Shakespeare klasszikus szerelmi történetét, a Rómeó és Júliát láthatja a nagyérdemű, amely Kulcsár Noémi koreográfiája, Csajkovszkij gyönyörű zenéjére. A felkészülés már erre a vendégjátékra is megkezdődött, hiszen 4 új táncos is beugrik a produkcióba.


Az új tagok tehát belecsöppentek a kemény munkába, amely a Miskolci Balett háza táján zajlik, ugyanis készülnek az új bemutatókra, és beugranak már kész előadásokba is.

 

hamupipoke proba

 Fotó: mnsz.hu


Szergej Prokofjev:
HAMUPIPŐKE
mesebalett két részben


Hamupipőke SZŰCS BOGLÁRKA / SZELES VIKTÓRIA
Apa LUKÁCS ÁDÁM
Anya BOCSI ESZTER
Mostoha TOKAI RITA
Mostohanővérek KOCSIS ANDREA, MOHAI CINTIA
Inas FŰZI ATTILA
Herceg PAPP BÁLINT
Madár MAURER MILÁN
Táncmester SZABÓ LEVENTE
Aranyhal CATHERINE MOORE
Tücsök SZELES VIKTÓRIA / SZŰCS BOGLÁRKA
Udvarlók MURESAN AUREL, SZÉPHALMI PÁL

Pap MURESÁN AUREL
Orvos SZÉPHALMI PÁL

 

Díszlet-jelmeztervező: JUHÁSZ KATALIN
Dramaturg: HÁRSING HILDA
Videó: KRISTON SZABOLCS

Fénytervező: VIDA ZOLTÁN
Balettmester: STERBINSZKY LÁSZLÓ
Ügyelő: LICHTENSTEIN PÁL–VARGA RENÁTA
Rendezőasszisztens: FŰZI ATTILA


Rendező-koreográfus:
KOZMA ATTILA

 

Bemutató: 2014. szeptember 26. – Kamaraszínház

 

 

süti beállítások módosítása