Molter Károly íróra emlékezik a marosvásárhelyi színház

Molter Károly-ősbemutatót tartanak Marosvásárhelyen a Magyar Dráma Napja alkalmából.

felolvasoszinpad

 

A magyar színházak 30 éve ünneplik a Magyar Dráma Napját Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján, szeptember 21-én.

 

2014. szeptember 21-én a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata – az elmúlt évek hagyományához híven – különleges rendezvénnyel várja közönségét. Az ünneplést 17 órától Aranka György író, költő szobrának megkoszorúzása nyitja meg, melyen elhangzik Visky András Magyar Dráma Napi köszöntője.

 

Ezt követően, 18 órától a színház Kistermében Molter Károly: Tank című darabjának felolvasószínházi ősbemutatójára kerül sor, Gáspárik Attila rendezésében.

 

Az előadás után kerekasztal beszélgetés keretén belül a drámaíró Molter Károlyról emlékeznek meg. Moderál Demény Péter író.

 

Molter Károly vajdasági születésű író, tanár, több színdarabot is írt, melyek közül egyedül az Örökmozgó című került mindössze két ízben színpadra Kolozsváron és Budapesten a ’40-es években. Molter Károly élete nagy részét Marosvásárhelyen töltötte, itt is alkotott, a város szellemi élete a magáénak tudja a nevét, darabjait viszont mindeddig nem mutatták be helyi színpadon. Ezen tartozást kívánja leróni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a szerző legszellemesebb darabjának, a Tanknak műsorra tűzésével.

 

felolvasoszinpad2

 

A darab cselekménye 1919 őszén, a román karhatalom Marosvásárhelyre való bevonulása előtti napokban indul, és a bizonytalan idők emberi gyengeségeit állítja pellengérre.

 

“Ahányan voltunk, annyifélképpen reagáltunk a változásra. (...) voltak, akik tudomásul vették a politikai tényeket, a realitást, voltak, akik vonatra ültek és elindultak a bizonytalanság felé, voltak, akik első pillanattól kezdve úgy helyezkedtek, hogy csak a vagyonukra, pozíciójukra gondoltak, voltak ábrándokba menekülők (…) de velük szemben  léteztek a megfontolt, józan Geliczey Györgyök, akiknek volt erejük széttépni a legendákat, elutasítani a bénító csodavárást, és a háborús szenvedéseket, a pusztulások után a munkát választották, a megmaradást” – írja a Molter Károly az 1974-ban megjelent drámakötetének előszavában.

 

A darab témájának szellemében ezúton az első világháború kezdetének századik évfordulójára is emlékeznek.

 

 

süti beállítások módosítása