A magyar dráma napja - Görgey Gábor darabja a Pesti Színházban

Görgey Gábor Kossuth-díjas író Görgey című drámáját mutatják be felolvasószínházi előadás formájában a Pesti Színházban vasárnap, a magyar dráma napján. Másnap Lázár Egon volt gazdasági igazgató Visszapillantó című új könyvét mutatják be a Vígszínház társulatának tagjai.

Görgey Gábor darabja a Pesti Színházban a Magyar Dráma Napján

 

A különleges történelmi játék főalakja az idős Görgey Artúr, a meghurcolt és rehabilitált, hol árulónak, hol pedig kitűnő katonai stratégának nevezett tábornok, aki két évvel halála előtt, 1914-ben felidézi életének fontos szereplőit, politikai partnereit és ellenfeleit. Az egyéni sorskérdések, magánéleti-lelkiismereti dilemmák mögött az egész országot feszítő társadalmi-politikai dilemmák is ott lüktetnek.


A felolvasószínházi előadásban az est rendezője, Hegedűs D. Géza mellett Kern András, Stohl András, Járó Zsuzsa, Borbiczki Ferenc, Kerekes József és Telekes Péter játszik.

 

gorgey-artur

Görgey Artúr idős korában


"Régi adósságomat törlesztem ezzel a drámámmal. Betöltve a nyolcvanat, írói aktivitásom birtokában, húszegynéhány színdarabbal a hátam mögött úgy éreztem, tartozom az általam is megfogalmazott történelmi igazságnak e dráma megírásával. A történettudomány objektív és politikai kurzusoktól független, tisztességes része már kellőképpen a helyére tette a szabadságharc árulójaként megbélyegzett, megrágalmazott fővezér szerepét. Aki nem vesztett csatát soha, de a túlerő reménytelenségének küszöbén Kossuth minden hatalmat átadva neki, rábízta a világosi szomorú vég lebonyolítását. Majd elsőként elmenekült az országból. És elsőként nevezte Görgey Artúrt, immár külföldről, árulónak. Sajnos a politika, és sok évtized kötelező iskolai doktrínája több generáción keresztül sulykolta az áruló Görgey Artúr torzképét, mely még ma is százezrek tudatában él. A történészek, és néhány irodalmi alkotás igazságtétele mellett nekem is kötelességem volt a színház közönségformáló erejével beleszólni e történelmi perbe. Egy rossz nemzeti mítoszt oszlató kemény történelmi szembenézés, melyre sajnos kevéssé vagyunk hajlamosak e hazában.”- írja Görgey Gábor a darabról.

 

gorgey g


Görgey Gábor író az idei díjazottja a Szép Ernő Kuratóriumnak is. A jelentős hazai irodalmi díjak közé tartozó Szép Ernő-jutalmat a kiemelkedő teljesítményt nyújtó drámaíróknak ítélik oda évente: így idén Görgey Gábor veheti át az életműdíjat az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőjétől.


A díjátadót a magyar dráma napjának előestéjén, szombaton tartják az Ódry Színpadon. Az eseményen Szakonyi Károly író mond laudációt Görgey Gábor munkásságáról, a Görgey című darabból pedig Hegedűs D. Géza olvas fel részletet.

 

 

Lázár Egon könyvbemutatója a Vígszínházban

 

Szeptember 22-én a társulat közreműködésével mutatják be a Visszapillantó című könyvet a Vígszínházban. Jelen lesz a szerző, Lázár Egon, a könyvbemutatót Eszenyi Enikő vezeti, meghívott vendégként megjelenik Kúnos László, a Corvina kiadó igazgatója, közreműködnek Radnóti Zsuzsa és Deres Péter dramaturgok, valamint a könyvből részleteket olvasnak fel a színház társulatának tagjai, Halász Judit, Tornyi Ildikó, Fesztbaum Béla, Lukács Sándor és Telekes Péter.

 

lazar egon

 

A Visszapillantó című könyv átfogó színházi visszaemlékezés. Írója Lázár Egon, a Vígszínház volt gazdasági igazgatója, aki ma, 93 esztendősen is aktív a színház tanácsadójaként. Nemcsak a színház pénzügyi világát ismeri behatóan: könyvében remek stílusban számol be a nagyközönség számára is izgalmas tényekről, anekdotákról, színházi titkokról. Bár a könyv középpontjában mindvégig a színház sokszínű világa áll, a háttérben megelevenedik a közelmúlt több közéleti-történelmi eseménye is, így kordokumentumként is élvezetes olvasmány.

 

 

Forrás: MTI, Vígszínház

 

süti beállítások módosítása