Tolnay és Márai vallomásai a Múzeum Kávéházban

Tolnay és Márai vallomásai címmel irodalmi beszélgetést tartanak szombaton délután a Múzeum Kávéházban a Tolnay Klári-emlékév keretében.

A beszélgetésen Góg Laura jogász-színháztörténész, Kaiser László költő-dramaturg és Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész vesz részt, az esemény házigazdája Góg János költő.


Góg Laura, az emlékév megszervezésére létrehozott alapítvány elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: a beszélgetésen a két alkotó szellemiségét és a színésznő Márai Sándorral való kapcsolatát idézik fel. Kiemelte: a beszélgetésen két humanista, felvilágosult gondolkodású, európai szellemű alkotóról lesz szó és Márai versei, novellái hangzanak el színművészek előadásában.


A rendezvényen Hűvösvölgyi Ildikó, Bács Ferenc és Lőte Attila színművész, valamint Győri Zoltán gitárművész lép fel. Mint Góg Laura elmondta, mindhárom színész játszott együtt Tolnay Klárival, a beszélgetésen a közös munka emlékeit is felidézik.

 

tolnay100

 

Az esemény szervezője elmondta: Tolnay Klári és Márai Sándor találkozásainak helyszíne 1945-ben a Múzeum Kávéház volt, ezért rendezik meg itt a beszélgetést, amelynek izgalmas hátteret ad kettejük kapcsolata.


Tolnay Klárihoz Márai Sándor versciklust és színdarabot is írt. A színésznőt romantikus barátság fűzte Márai Sándorhoz, az író 1945-ben hozzá írt Tíz vers (alcíme szerint Ismeretlen kínai költőtől Kr. u. a XX. századból) című szerelmes versgyűjteményét Tolnay Klári csak Márai Sándor halála után hozta nyilvánosságra.


A Tolnay-emlékévet szervező alapítvány, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Szépírói Tagozata elnöksége és a Múzeum Kávéház szervezésében megvalósuló eseményre szombat délután 15 órára várják a közönséget.


A kétszeres Kossuth-díjas színművész születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban filmvetítéseket tartanak. Minden hónap utolsó csütörtökjén a színésznő filmjeit láthatja a közönség. Szeptember 25-én az Egy asszony elindul című alkotást vetítik, majd beszélgetésre várják a nézőket, a szintén 100 éve született Hegyi Barnabás operatőr lányának, Hegyi Barbara színésznő részvételével. A Báron György filmesztéta vezette beszélgetésen Tóth János operatőr is részt vesz.


A Tolnay-centenárium programjaként a Madách Színházban október 28-án, a Vígszínházban október 30-án nyílik kiállítás, emellett a Vígszínházban 30-án és 31-én színháztörténeti konferenciát is tartanak. Az emlékév részletes programja awww.tolnayklari.hu linken érhető el.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása