A magyar dráma napja - Nyílt napot tart a Nemzeti

Udvaros Dorottya születésnapi koncertje, beszélgetés Hobóval, készülő bemutatók nyílt próbái, játékok, villámrandi, fotózkodás a színészekkel, felolvasószínház és kiállítások, körhinta és kulisszajárás várja a közönséget a Nemzeti Színház vasárnap délutáni nyílt napján.

A teátrum hagyományosan a magyar dráma napján tartja nyílt napját, amely idén az Illúzió és tükröződés című Bánffy Miklós-kiállítás megnyitójával vette kezdetét a Zikkurat Kiállítótérben.   
    

A kiállításhoz felolvasószínházi előadás is kapcsolódott; Bánffy Miklós Naplegendáját Tóth Auguszta, Bakos-Kiss Gábor, Pilnay Sára és Nagy Péter István adta elő Rideg Zsófia és Nagy Péter István rendezésében.
    

Az épület földszintjén a Nemzeti Színház történetéről szóló kamaratárlat az 1837-es alapítástól a teátrum jelenlegi otthonáig kalauzolja végig az érdeklődőket, míg az évad első premierjéhez, Gombrowicz Operettjéhez kapcsolódik a Lengyel Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézete által összeállított fotókiállítás a karzatszinten.
    

nemzetinyiltnap

 

A nap folyamán a vendégek előzetes regisztráció után vezetéses látogatásokon járhatják be az épületet, betekinthetnek a Fekete ég (háborús előhang) - A fehér felhő című előadás próbáiba, míg elsősorban a gyerekeknek szól az Egerek című családi zenés produkció interaktív nyílt próbája.
    

A három szeptemberi bemutatóhoz - Szentivánéji álom, Operett és Fekete ég - A fehér felhő - a színház nyílt jelmezes fotózást tart, amelyet a vendégek is megtekinthetnek, akinek pedig a nap folyamán a legtöbb színésszel sikerül közös fotót készítenie és feltöltenie a teátrum Facebook oldalára, az két jegyet kap az általa kiválasztott előadásra.
    

A Nemzeti Színház idei évadának egyik legfontosabb bemutatója lesz a Körhinta című film adaptációja, ennek bevezetéseként a színház ingyenes körhintázásra hívja a látogatókat. A gyerekeket számos játék, plakátrajzolás, maszkkészítés, Huzella Péter verses, zenés előadása, Csernik Szende Lábita Bábszínháza és az Üsztürü zenekar táncháza is várja.
    

nemzetinyiltnap2

Fotók: Beliczay László / MTI

 

Délután "villámrandikat" vállal Tompos Kátya, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Bánsági Ildikó és Szatory Dávid, velük az érdeklődők egyenként három perces találkozásra kaphatnak lehetőséget.
    

A nézők 18 órától beszélgethetnek Hobóval zenéről, színházról, irodalomról, közben Szirtes Edina Mókus a Nemzeti Színház művészeivel - Bakos-Kiss Gáborral, Rácz Józseffel, Szűcs Nellivel, Tompos Kátyával és Tóth Augusztával - ad koncertet a Gobbi Hilda Színpadon, ahol este Udvaros Dorottya születésnapi ajándékkoncertjével zárul a nyílt nap programja.
    

A nyílt napon is elhelyezhetik az emlékezés virágait az egy hete elhunyt Sztankay István és Avar István tisztelői a teátrum előcsarnokában, a nemzet színészeinek fényképeinél.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása