Bencsik Orsolya nyerte a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt

A magyar dráma napja alkalmából szervezett megmérettetés díjnyertes alkotását a marosvásárhelyi Sebestyén Aba rendezte. A 23 éves álom című darab Bencsik Orsolya első drámája, eddig leginkább verseket és prózai műveket írt. A legjobb rendezőnek a szabadkai Antal Attilát választották, aki Sándor Zoltán darabját állította színpadra. 

A versenymű címét az újvidéki Magyar Szó című napilap hétvégi számából véletlenszerűen húzták ki szombat délelőtt. Ebből kellett a három szerzőnek, Balázs Attilának, Bencsik Orsolyának és Sándor Zoltánnak néhány óra alatt drámát írnia. Ezt követően három rendező - Antal Attila, Sebestyén Aba és Sorin Militaru - a szöveget színpadra alkalmazta, majd a vajdasági magyar színházak társulatainak segítségével vasárnap este előadta.

 

bencsik orsolya

Fotó: Magyar Szó


A Balogh Tibor színikritikusból és dramaturgból, G. Erdélyi Hermina színésznőből és Németh Ákos drámaíróból álló szakmai zsűri szerint a legjobb főszereplő Banka Lívia és Balázs Áron, az Újvidéki Színház színésze lett.


Az előadásokban az Újvidéki Színház társulata mellett a szabadkai Népszínház Magyar Társulat, a Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Gyermekszínház színészei, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia diákjai vettek részt.


A drámaíróverseny célja, hogy serkentse a vajdasági magyar drámairodalmat. Az Újvidéki Színház művészeti munkatársa, Lénárd Róbert a sajtónak hangsúlyozta: a hosszú távú cél az, hogy "kineveljünk vajdasági magyar drámaírókat, mert a vajdasági magyar drámairodalom mint gyűjtőfogalom igazából nem nagyon létezik".


A Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt tizennegyedszer rendezték meg.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása